Унгарски журналист: С Груевски Орбан показва мускули на Европа

1512
Унгарски журналист: С Груевски Орбан показва мускули на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Като даде политическо убежище на избягалия македонски политик Никола Груевски, унгарският премиер Виктор Орбан подчертава амбицията си за лидер, който иска да промени политиката в Европа, и създава представа, че не му пука какво мисли Брюксел. Това казва Тамаш Бодоки, редактор и директор на унгарския портал за разследване Atlatszo.hu, в интервю за Радио "Свободна Европа".

На въпрос за реакцията в Унгария на случилото се около бившия македонски премиер, Бодоки коментира, че правителството на Орбан гради своята политика и кампании на много силна антиимигрантска позиция, и това решение да приеме мигрант, който е осъден за корупция, предизвикало големи реакции в унгарското общество, особено от страна на опозиционните партии и независимите медии, които са възмутени от това.

"ВИП бежанецът" на Орбан

Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски. Опозиционери в Будапеща смятат, че...

Според Бодоки най-интересното при това решение е, че Орбановото правителство наскоро прие правило, че помощта на незаконните имигранти е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода, а след това, няколко месеца по-късно, се случи самото правителство да помогне на Груевски да избяга от Македония на път към Унгария.

Освен това Орбан много успешно установява контрол над медийния сектор в Унгария и „горе-долу всички водещи медии с голяма аудитория са под лек държавен контрол“, каза още Бодоки. Поради което медиите не отразяват с критичен тон решението на правителството в Будапеща. „Шокът е налице само в независимите медии и опозицията, които не могат да достигнат до цялото унгарско общество. Така че времето ще покаже дали хората ще чуят за случая и как реагират на него“, каза Бодоки.

Той обяснява и позицията на близките до властта медии в Унгария по случая. Те обясняват, че „Груевски е свален от власт от агенти на Сорос в Македония, което значи, че Сорос стои зад това. Доколкото в Унгария Сорос е виновен за всичмко, което се случва, той има участие в това. В съобщението на правителството по този случай се казва, че просороските политически сили или силите, свързани със Сорос, са поели власт в Македония и са повдигнали обвинения срещу Груевски, така че той е политически бежанец и всичко това, казват те, е защото господин Груевски води антиимиграционна политика и не иска да позволи на мигрантите да минат през Македония.

Това беше причината поради която Сорос и неговите съюзници се разтревожиха от него, а сега той е легитимен политически бежанец“.

Орбан прехвърли топката по случая Груевски на юристите

Унгарският премиер Виктор Орбан бе запитан от репортери на унгарската телевизия "24.ху": "Как може престъпник от Македония нелегално да...

Никола Груевски

По отношение на това какви може да са били целите, които Орбан преследва със „Случая Груевски“, Бодоки коментира: “Мисля, че Орбан вече играе на европейска земя, има европейски стремежи, той се стреми да стане един от лидерите на Европа, а не само Унгария, защото Унгария вече я е спечелил.

Сега той има по-големи стремежи и част от тези амбиции е да създаде регионален съюз с държавите от региона и той също така иска да направи съюз с антиимигрантските антифедералалистки сили. Той иска да покаже, че има амбиции на европейско ниво, иска да промени политиката на европейско ниво“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари