В Европа се задава нова криза, особено болезнена за Германия и Полша

15845
В Европа се задава нова криза, особено болезнена за Германия и Полша
Снимка: iStock

Газовата криза в Европа вече е добре позната на всички, но назрява и нов недостиг на друг ключов ресурс. Докато континента се изправя пред най-тежкия енергиен проблем от десетилетия насам заради войната в Украйна, редица страни се опитват да увеличат резервите си от синьо гориво преди зимата. Скоро обаче може да се стигне до проблем и с въглищата, пише Politico в свой анализ.

Въпреки че са сред основните замърсители, които ЕС се стреми да откаже в опитите си да намали въглеродните емисии, потреблението на въглища се увеличава. Държави като Австрия и Нидерландия отварят отново стари въглищни централи или увеличават вече съществуващите мощности, за да спестят газ.

Над 2000 тона горящи въглища от Румъния обгазиха Русе

Във вторник сутринта градът беше събуден от задушлива миризма. Като основна причина за това се посочва самозапалили се 2 баржи с над 20...

Проблемът е, че ЕС скоро ще бъде лишен от най-големия си доставчик. През април блокът наложи санкции на руските въглища, като забрани по-нататъшния им внос от 10 август. Това означава, че 2 млн. тона въглища, които ЕС ще получи от Русия този месец, ще бъдат последната подобна доставка, казва Алекс Такра - старши анализатор в компанията за пазарни проучвания "Argus Media".

Ако към това се прибавят и сериозните логистични трудности при набавянето и транспортирането на горивото от други места, със сигурност ще бъде предизвикателство да се набавят достатъчно въглища тази зима, допълва експертът.

Индонезия, Южна Африка и Колумбия са потенциални доставчици, но страните от ЕС ще се сблъскат с изключително високи цени поради особено висококалоричния вид въглища, които обикновено се използват в блока, смята Такра. Цените на въглищата в ротердамския хъб API2 достигнаха 380 долара за хиляда тона тази седмица, което вече е повече от четирикратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

ЕС ще се сблъска и със силна конкуренция от страна на играчи като Индия и Южна Корея, които имат действащи споразумения за доставка на въглища с много от тези страни, смята Марк Нюджънт - анализатор в корабния брокер Braemar.

Логистичните проблеми рискуват да усложнят допълнително нещата. Голяма част от въглищата в ЕС, които пристигат през пристанищата в Амстердам, Ротердам и Антверпен, се превозват по река Рейн с баржи. Необичайно високите температури през този месец обаче са понижили нивото на водата в реката до 65 см, което намалява с две трети количеството на товарите, които баржите могат да превозват.

Германия обяви кога спира да купува руски петрол и въглища

Германия напълно ще спре да купува руски въглища на 1 август тази година, а руски петрол - на 31 декември 2022. С това Берлин ще отбеле...

Въпреки че електроцентралите обикновено разполагат със собствени складове, въглищата, които не могат да им бъдат доставени, обикновено се съхраняват в пристанищата в очакване на по-нататъшен транспорт. "Но запасите в европейските пристанища се приближават до максималните нива", казва Нюджънт.

По данни на търговската асоциация Euracoal - в момента са блокирани около 8 млн. тона въглища. Предизвикателствата и недостигът на доставки вероятно ще се усетят най-силно в Полша и Германия.

"Дефицитът в Германия, която е съставлявала 37% от общото потребление на каменни и лигнитни въглища в ЕС през миналата година, би бил особено болезнен за стоманодобивната и химическата промишленост", казва професорът по икономическа география в университета Дуисбург-Есен Рудолф Юхелка. Производството на електроенергия също ще бъде засегнато, но в по-малка степен. Юхелка предупреждава, че правителството може да бъде принудено да въведе по-строги мерки за разпределение на енергията, ако Русия напълно спре доставките на газ или логистичните проблеми продължат да затрудняват доставките на въглища.

ОЩЕ: Грешният избор: Как Германия попадна в капана на руския газ

Говорител на германското министерство на климата заявява, че операторите на електроцентрали са уверили законодателите, че разполагат с достатъчно запаси, за да компенсират изгубените руски въглища. Правителството е въвело и нов регламент, който има за цел да даде приоритет на енергийните доставки, за да могат властите да бъдат подготвени в случай на криза.

Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, и...

В Полша пък правителството е в центъра на политически скандал заради неуспеха си да натрупа запаси от въглища. Според Роберт Томашевски - старши енергиен анализатор в мозъчния тръст "Polityka Insight" - около 2 млн. домакинства в страната все още разчитат на каменни въглища за отопление, като всяко от тях изгаря средно по 3 тона на зима. Преди войната в Украйна страната е внасяла годишно около 7 млн. тона въглища от Русия за тази цел.

С влизането в сила на забраната на ЕС за внос на руски въглища съществува много голям риск Полша да изпита липсата на между 1 и 2 млн. тона от твърдото гориво през зимата. Според разследване на полската информационна служба "Onet" - в началото на март министър-председателят Матеуш Моравецки е бил предупреден от собствения си кабинет, че санкционирането на руските въглища може да доведе до огромен недостиг, и е бил призован да създаде нов стратегически резерв от въглища. Той обаче не е предприел действия по този въпрос, а правителството му не е извършило официална оценка на въздействието на предложените от ЕС санкции, преди да гласува в тяхна подкрепа.

В стремежа си да овладее обстановката, Моравецки обяви миналата седмица, че засегнатите домакинства ще получат т.нар. "въглеродни квоти" в размер на 631 евро, за да си купят въглища, и нареди на държавните въгледобивни компании да набавят 4,5 милиона тона въглища до 31 август. Но да се доставят тези въглища навреме до домовете, вероятно ще бъде невъзможно, смята Томашевски. И ако доставките са ниски, даването на пари на домакинствата няма да доведе до нищо.

Министърът на енергетиката на Полша Анна Москва призна, че правителството "е изправено пред трудна задача" да преодолее логистичните проблеми с доставките. Тя все пак заяви, че не е вярно, че няма да има достатъчно въглища за зимата, като се позова на нови договори, които са в процес на подписване.

Говорител на полското министерство на климата заяви, че институцията работи по "многопосочни решения" на проблема с въглищата и е въвела нов регламент, който "временно преустановява съществуващите изисквания за качество" за някои видове въглища, продавани на пазара за битови нужди, за да увеличи наличността им.

И Франция се обръща към въглищата

Френското правителство може отново да пусне в експлоатация въглищна електроцентрала, намираща се в региона на Лотарингия, североизточна...

Освен очертаващия се проблем през тази зима, потенциалният недостиг на въглища може да създаде проблеми на правителството и по време на парламентарните избори през следващата година, предупреждава Томашевски - особено след като новите социологически проучвания показват за първи път от 2015 г., че управляващата партия може да бъде отстранена от власт. Според анализатора "политическата грешка" на Моравецки в крайна сметка може много да му навреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com