Възможност за диктатура ли е новият коронавирус?

9553
Възможност за диктатура ли е новият коронавирус?
Снимка: Getty Images/Guliver

Някои лидери в Европа бяха обвинени, че използват здравната криза, породена от COVID-19, за да ограничат несъгласията на хората с тях и да укрепят властта си. В Турция стотици бяха арестувани заради публикации в социалните мрежи. Подобна съдба очаква и онези в Русия, които публикуват "фалшиви новини". Появяват се страхове, че демокрацията в Полша е застрашена, а в Унгария... вече не съществува.

В Унгария "самоубийството на парламента" дава на Виктор Орбан невероятни правомощия

Обвиненията срещу Виктор Орбан, че вместо да обединява народа, той използва кризата, породена от COVID-19, за да засили властта си, валят от цял свят.

Правителството обяви извънредно положение на 11-ти март, печелейки достатъчно време да се подготви за пандемията. Ала след това, чрез парламента, това извънредно положение бе удължено до... безкрайност. Така, Орбан ще може да управлява с укази толкова дълго, колкото е необходимо. За много политически експерти, това е убийство на демокрацията, пише Ник Торпе, коренспондент на BBC в Будапеща. Но според правосъдния министър на Унгария, това положение ще бъде отменено веднага щом опасността си отиде.

Краят на демокрацията ли е това?

Експертът по конституционно право проф. Золтан Сенте предупреждава, че пандемията лесно може да бъде използвана за поддържане на извънредни правомощия. Тъй като изключителната сила на правителството е да решава кога да прекрати извънредното положение, парламентът действително се е самоубил, като се е отказал от правото си на контрол върху правителството.

На теория все още има три проверки за силата на Виктор Орбан: Парламентът ще провежда заседания, освен ако пандемията не го спре. Конституционният съд все още функционира. През 2022 г. ще се проведат избори.

Но партията на Орбан има значително мнозинство в парламента, а всички избори и референдуми се отлагат за след края на извънредната ситуация. Конституционният съд в страната е пълен с приближени на Орбан, а това, което остава трън в очите му е напълно независимата съдебна система. Управляващата партия трябва да запази мнозинството си от две трети в парламента, за да назначи нов председател на Върховния съд до края на 2020 г. Тогава властта на Виктор Орбан ще бъде почти недостъпна.

Това е възможност и за Ердоган в Турция

Всъщност, Ердоган няма нужда да използва COVID-19 за да затегне хватката си около властта, тъй като той вече има достатъчно правомощия в ръцете си. Поне това е гледната точка на онези, които се борят за човешките права в Турция.

Шойбле: Ердоган се опитва да създаде диктатура

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че турският президент Реджеп Ердоган може би се опитва да създаде диктатура...

"Тук системата е толкова централизирана, че не е необходимо да има допълнително захващане на властта", казва Ема Синклер-Уеб, директор на Human Rights Watch в Турция.

Тя обаче казва, че е има възможност за "тестване на почвата" с предложение за увеличаване на контрола върху социалните медии. То бе "заровено дълбоко" в законопроект, който се занимава главно с икономически мерки за ограничаване на въздействието на вируса. Целта, според Ема, е "социалните медии със силна ръка да се подчинят на държавния контрол и цензурата“.

Ала проектът за изменения внезапно отпада. Това обаче не е краят, според Синклер-Уеб, той отново ще бъде върнат за гласуване. Ала Турция и сега контролира медиите - стотици са арестувани заради провокативни постове за COVID-19 в социалните мрежи. Сред тях са и няколко лекари, които са посмели да говорят.

Адвокатът Хъррем Сонмез се притеснява, че епидемията дава възможност на президента Ердоган: "Обществото и опозицията са по-слаби заради пандемията", казва Сонмез. Тя е представлявала обвиняеми по дела за свободна реч. "Всеки има един и същ дневен ред - вирусът. Приоритетът е да оцелеем. Има сериозно безпокойство, че със ситуацията може да бъде злоупотребено от това правителство."

Пандемията осуетява амбициите на Путин

Орбан удължи срока на ограниченията за неопределено време

Виктор Орбан удължи за неопределено време ограничението за придвижване на гражданите заради разпространението на коронавируса, съобщи Р...

В началото на годината, Кремъл си мислеше, че всичко вече е уредено. Конституцията щеше да бъде променена така, че Владимир Путин да запази властта си в Русия за поне още два мандата. Но COVID-19 постави всички тези планове в застой. Гласуването на промяната трябваше да се отложи, а новият проблем пред Кремъл е, че когато времето за гласуване дойде, новата конституция едва ли ще е първото нещо в умовете на руснаците - очаква се икономиката на страната да изпадне в двугодишна рецесия. Милиони ще загубят работата си.

Руснаците са склонни да обвиняват местните чиновници и бюрократи, а не централната власт, за ежедневните си проблеми. Но историята показва, че когато хората в Русия изпитват остра лична икономическа болка, те обръщат гнева си към лидера си. Подобна развръзка сега изглежда неизбежна. Това може да обясни защо наскоро Путин делегира правомощията за борба с коронавируса на областните управители.

Привържениците на президента, включително и държавните медии, ще продължават да твърдят, че в една национална криза Русия изисква по-силно и по-стабилно ръководство от всякога - с други думи: ерата на Путин трябва да бъде удължена. Що се отнася до критиците на Кремъл - те вече обвиниха властите, че използват пандемията за затягане на контрола върху властта.

Нов закон, прокаран чрез парламента, налага строги наказания за хората, осъдени за разпространение на невярна информация за коронавируса. Глобите в размер на 25 000 долара или до пет години затвор. Съществуват опасения относно въвеждането на системи за наблюдение, за да се наложи карантина. Пълната блокада на страната пък означава и друго - сега опозицията не може да протестира.

Рискува ли правителството в Полша човешки животи за да задържи властта?

Орбан бетонира властта си с мерки срещу коронавируса

Очаква се днес парламентът на Унгария да одобри законопроект, разширяващ правомощията на премиера Виктор Орбан в период на борба срещу ...

Управляващата партия на Полша е обвинена в безразсъдно застрашаване на живота на хората, като настоява за президентските избори през май, точно в разгара на пандемията. Президентът Анджей Дуда, правителствен съюзник, видя броя на привържениците му да нараства по време на кризата и го превърна в очевиден фаворит за победа. Управляващата партия "Закон и справедливост" твърди, че е конституционно задължена изборите да се проведат и гласуването само по пощата е най-разумното нещо по време на пандемия.

Има и друга опция - заради кризата, мандата на президента Дуда да бъде увеличен с още две години, ала след тях, той няма да може да бъде преизбран.

Опозицията смята, че ако вотът се проведе, това ще постави под риск живота на гласуващите, на онези, които броят гласовете и пощенските работници. Европейския съюз и дори избирателната комисия в Полша също не са убедени, че изборите трябва да се е провеждат. Съществува напълно легален начин изборите да изчакат, настояват от опозицията. Докато е в сила извънредно положение, изборите в страната така или иначе са забранени. Тази забрана продължава и до 90 дни след края му. Ала правителството е твърдо убедено в обратното.

Ако изборите се проведат през май, те няма да бъдат справедливи, твърдят от организацията за правата на човека, тъй като кандидатите са спрели предизборните си кампании, докато действащите лица, и най-вече президента, все още се радват на широко медийно отразяване. Но ако изборите не се проведат сега, след края на кризата Полша ще е в рецесия, а шансовете на Дуда да спечели още един мандат ще намалеят.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари