Загадката на Covid-19 в Индия: много заразени, малко смъртни случаи

8048
Загадката на Covid-19 в Индия: много заразени, малко смъртни случаи
Снимка: Getty Images/Guliver

На пръв поглед няма нищо рационално в епидемията от коронавирус в Индия. Индия е третата най-засегната страна в света с над 12 млн. случая, но има особено ниска смъртност - около 118 смъртни случая на милион жители. Във Франция този показател е 11 пъти по-висок - с 1391 смъртни случая на милион жители, който е значително по-нисък от тези в САЩ и Обединеното кралство, които съответно отчитат 1660 и 1890 смъртни случая на милион жители." Така започва статията на журналиста Робен Тутенж за изданието Slate.fr.

В действителност обаче вирусът порази Индия жестоко - тя е втората по население държава в света, непосредствено след Китай, с население от 1,3 милиарда души. Резултати от национално проучване на базата на кръвни проби показа, че към декември 2020 г. около 22% от индийците са били изложени на Covid-19. Това е 30 пъти повече от официалните показатели, според The ​​Economist. Въпреки всичко, дори в разгара на пандемията смъртността от вируса остава много по-ниска, отколкото в други страни", се казва в статията.

Германската асоциация за интензивно лечение настоява за двуседмичен твърд локдаун

Германия спешно се нуждае от двуседмичен твърд локдаун, по-бързи ваксинации и задължителни тестове в училищата, за да пречупи третата в...

По-голямата част от тази разлика може да се отдаде само на демографията, казва Гаутам И. Менон, професор в Катедрата по физика и биология в университета Ашока. Средната възраст в Индия е ниска - около 29 години, докато в САЩ - около 38 години, а във Великобритания - около 40 години. Във Франция средната възраст е 41 години.

"Тъй като възрастта е основният рисков фактор за смърт от Covid-19, индийската младеж успя да остане относително невредима, когато се сблъска с вируса. От друга страна, Индия също има по-нисък процент на затлъстяване в сравнение с някои западни страни. Това може да намали смъртността", коментира авторът на публикацията.

Други изследователи твърдят, че ранната и бърза карантина, която беше въведена на територията на страната през март 2020 г., е допринесла за понижаването на смъртността. "Пандемията дойде много по-късно, отколкото в други страни. Имахме време да се научим", казва д-р Гиридхар Р. Бабу, професор и епидемиолог от Фонда за обществено здраве в Индия.

Някои учени отдавна излагат различна хипотеза, но те не са в състояние да предоставят осезаеми доказателства. Според тях индийското население е било постоянно изложено на много патогени, предизвикващи кашлица и настинка, и по този начин е изградило техен вид имунитет срещу Covid-19.

Според професор Гаутам И. Менон, теорията за предшестващия имунитет не може да бъде изключена, но остава трудна за доказване. "При азиатците от други региони, както и във Великобритания, смъртността от коронавирус е по-висока, в сравнение с коренното европейско население. Затова генетичните фактори изглеждат малко вероятни." "Да не говорим, че Индия не би трябвало да бъде единствената държава с такива генетични характеристики, дори ако те бяха реални", пише още в статията.

Намираме се в най-върховия пик на пандемията, каза министърът и обяви защо разхлабва мерките

Очакваме и данните го показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане така през след...

"(...) Реалността можеше да бъде много по-неблагоприятна, ако показателите за смъртността от вируса на индийска територия са били силно занижени. В щата Керала, в южната част на Индия, държавата е могла да занижи 30-40% от смъртността, свързани с коронавируса, по политически причини", смята The Economist. "Някои лекари бяха насърчени да посочат съпътстващите заболявания като причина за смъртта, като по този начин скриваха коронавируса", твърди изданието.

Днес не е време за оптимизъм. Притесненията за втора вълна в страната са напълно реални. През февруари броят на ежедневните положителни тестове в страната падна до малко над 9000 на ден, което показва затишие. Само месец по-късно, на 25 март, този брой надхвърли 59 хиляди, средно 47 хиляди случая през последните седем дни", отбелязва Slate.fr. А за 31 март има над 72 000 регистрирани случая.

"Ситуацията е още по-тревожна, тъй като в Индия е открит нов вариант на Covid-19. Той може да бъде по-инфекциозен и по-опасен. Появата на нови варианти също поражда опасения относно втората вълна от повторни инфекции, отново повдигайки въпроса за предполагаемото развитие на колективен имунитет, който понякога се придобива в една държава. Най-лошият сценарий би бил комбинация от обширни повторни инфекции с по-бързо разпространение на един или повече нови варианти на вируса", опасява се Гаутам И. Менон.

"От друга страна, кампанията за ваксинация в Индия се забавя заради населението, което е скептично настроено към ваксините. В момента само 55 милиона души са получили поне една доза, което е малко над 3% от общото население", пише Slate.fr "Ако нищо не бъде предприето, ще са необходими 10 години, за да ваксинират 70% от индийците", казват експертите.

"Нарастването на броя на случаите в страната има и сериозни последици на международно ниво: Индия спря износа на британската формула AstraZeneca, произведена на нейна територия под името "Covishield", на която е един от най-големите производители", съобщава Le Monde. Бразилия, Великобритания, Мароко и Саудитска Арабия вече отбелязват забавяне на доставките. Целта на такова спиране е преди всичко да се ускори ваксинацията на собствена територия, за да се избегне нова карантина, която ще има драматични последици за страната, както в социално, така и в икономическо отношение, обобщава Робин Тутендж.

El Pais: Ваксинационната кампания на ЕС не изпълни нито една от целите си

Европейският съюз приключи първото тримесечие на ваксинационните кампании, без да изпълни нито една от целите, които си беше поставил, ...

Коронавирусът по света: Смъртността в Бразилия пак удари рекорд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари