Загрижеността на САЩ от пакта за отбраната на ЕС беляза форум на НАТО

1530
Загрижеността на САЩ от пакта за отбраната на ЕС беляза форум на НАТО
Снимка: Getty Images / Guliver

Министрите на отбраната на стланите от НАТО се събраха на разговори на фона на притесненията на САЩ по отношение на пакта за сътрудничество в областта на отбраната на ЕС и все по-напрегнатите отношения между Вашингтон и Турция.

Вашингтон и Анкара, които са сред най-важните членове на трансатлантическия алианс, са в противоречие заради турската военна офанзива в Северна Сирия, за която във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предупреди, че отслабва борбата срещу „Ислямска държава“ (ИД).

Двудневната среща в седалището на НАТО в Брюксел се очаква да одобри промени в командната структура на НАТО, насочени към приспособяване на алианса към предизвикателствата на войната в XXI век, особено кибернетичната тактика и хибридната война.

Но работна вечеря с шефа на дипломацията на ЕС Федерика Могерини по-късно в сряда придоби по-голямо значение, след като високопоставени американски представители изразиха опасения относно пакта за отбрана на блока.

Въпреки загрижеността на най-голямата сила в алианса, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че може да бъде постигнат правилният баланс.

Стрелба в училище във Флорида. Поне 20 са ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)

За нов случай на стрелба в училище в САЩ, този път във Флорида, съобщиха от шерифската служба в Брауърд. Според информациите на различн...

"Предприети по правилния начин, тези усилия могат да допринесат за по-справедливо разпределяне на тежестта между Европа и Северна Америка", каза Столтенберг пред репортери, когато пристигна за разговори с министрите на отбраната на НАТО в сряда.

Американският президент Доналд Тръмп многократно призова съюзниците да увеличат своя дял от разходите, за да облекчат бремето на Вашингтон.

Във вторник Столентенберг заяви, че усилията за увеличаване на разходите на ЕС за отбрана са добре дошли, но само ако са съгласувани с плановете на НАТО, предупреждавайки, че "няма начин" ЕС да замени трансатлантическия съюз за гарантирането на европейската сигурност.

"Няма да има абсолютно никакъв смисъл, ако НАТО и ЕС започнат да се конкурират", каза пред репортери бившият норвежки премиер.

"Европейските съюзници напълно съзнават, че отбраната, защитата на Европа зависи от НАТО".

Инцидентът пред седалището на АНС на САЩ не е свързан с тероризъм

Инцидентът със стрелба пред централата на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) не е свързана с тероризма, предава AFP, като с...

Така нареченото споразумение за постоянно структурно сътрудничество на ЕС за отбрана, известно като PESCO, има проекти, които вече са насочени към разработване на ново военно оборудване и подобряване на сътрудничеството и вземането на решения.

Но в неделя високопоставен служител, работещ с американския министър на отбраната Джим Матис, заяви, че Вашингтон има опасения, че някои от предложените инициативи рискуват "да изтеглят ресурси или способности далеч от НАТО".

А във вторник посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън увеличи натиска, като предупреди ЕС, че може да има сериозни последици, ако изхвърли американските отбранителни компании от проекти за сътрудничество.

"Разбира се, че не искаме това да бъде протекционистко средство за ЕС и ще наблюдаваме внимателно, защото ако нещата се развият така, това би могло да раздроби силния алианс за сигурност, който имаме", каза тя пред репортери.

Загрижеността на САЩ изненада някои европейски дипломати, като един от тях заяви, че сътрудничеството в областта на отбраната на ЕС не представлява заплаха за НАТО, добавяйки, че "е необходима малко обяснителна работа" за изясняване на въпросите с американците.

Трима ранени при стрелба близо до централата АНС (ВИДЕО)

Трима души са ранени при стрелба близо до централата на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ във Форт Мийд, щата Мериленд. ...

Потенциално по-сериозна е кавгата между Съединените щати и Турция срещу операцията "Маслинова клонка" на Анкара, стартирала миналия месец срещу сирийските кюрдски Отреди за защита на народа (ОЗН).

Докато Турция гледа на ОЗН като на "терористична" групировка, Съединените щати работят в тясно сътрудничество с милицията срещу ИД в Сирия и й дават оръжие, което въобще не се адмирира от Анкара. Американският посланик Хъчисън заяви, че Турция остава важен съюзник и двете страни се опитват да разрешат спора.

Матис трябва да се срещне с турския си колега в кулоарите на срещата в сряда.

Според дипломатически източник, докато кавгата е "тема за загриженост за НАТО", то не е работа на алианса да я разрешава. "Въпросът ще бъде решен двустранно между САЩ и Турция", каза източникът.

Разговорите също така имат за цел да се подготвят за срещата на върха на НАТО през юли и да включат това, което Столтенберг нарече "редовни консултации за запазване на ядрените сили на НАТО сигурни, в безопасност и ефективни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари