Заради Русия: Германия мислеше, че изгодната търговия е достатъчна за мир. Не е така

3044
Заради Русия: Германия мислеше, че изгодната търговия е достатъчна за мир. Не е така
Снимка: Pixabay

Аз съм рожба на времето след Студената война. Мирът и просперитетът в обединена Европа бяха моята реалност, но тези сигурни неща вече не съществуват. Започна радикално преосмисляне, защото осъзнахме, че няма естествен закон, който да защитава свободата. Системните съперници на Европа ще отправят открито предизвикателство към основания на правила международен ред и нашия начин на живот. Това пише в анализ за Атлантическия съвет Зиeмтие Мьолер - държавен секретар по отбраната на Германия.

Ето какво още пише в материала:

В Германия създадохме термин за тези стратегически предизвикателства на бъдещето, които засягат всички нас: Zeitenwende - повратна точка. Тъй като тази седмица пътувам до Вашингтон, за да се срещна с американски служители в областта на отбраната и други, ето какво трябва да знаят Съединените щати за този термин и този ключов момент за Германия.

Промяна в мисленето

Най-просто казано, Zeitenwende бележи началото на нова история. Трябва да настроим съзнанието си в съответствие с това, а действията ще последват. За да разберем Zeitenwende обаче, трябва да разберем различните концепции за сигурност.

Много критикуваната философия на Германия за промяна чрез търговия не беше нито алчна, нито нова. В края на краищата американският революционер Томас Пейн казва през XVIII в., че свободната търговия ще изкорени системата на войната. Никой не печели от войната, а всички губят. Осъществяването на промяна чрез търговия вместо чрез война се основава на доверието като сърцевина на всички общности - от местната до глобалната. Но не всички приемат общите правила, така че винаги е необходима стабилна защита срещу недобросъвестни участници.

Това не изключва сътрудничеството с недемократични държави в други области, като например изменението на климата, пандемиите и неразпространението на ядрено оръжие. Тези предизвикателства са просто твърде големи и твърде общи. Тази аргументация е отразена в новата стратегия за национална сигурност на САЩ.

По-трудно е да се обясни ясното разграничение между вътрешна и външна сигурност, както е предписано от германската конституция. След тоталитаризма на Третия райх изпълнителната власт беше ограничена и разделена в полза на провинциите. Например защитата на критична инфраструктура като тръбопроводи или киберпространство е отговорност на Федералното министерство на вътрешните работи или дори на провинциите. Германските въоръжени сили (Бундесвер) могат да подкрепят тези усилия в рамките на гражданските командни структури само при изрично искане за помощ. Това разграничение може да се стори тромаво на някои, но то е обусловено от нашето минало и ще бъде запазено.

Шойгу се оплака, че НАТО увеличава силите си до границите на Русия

Числеността на многонационалната групировка на НАТО се е увеличила 2,5 пъти от февруари досега и надхвърля 30 000 души. Това заяви руск...

В същото време тези разделителни линии са нашата ахилесова пета, към която се насочват нашите системни съперници, използващи хибридни средства на границата на войната.

С оглед на стратегическата ситуация работим по първата в историята ни стратегия за национална сигурност, за да предложим далновидни решения. Тази стратегия ще направлява и хармонизира политиките ни отвъд разделенията. В основата ѝ е способността за защита на страната и на НАТО. Тя представлява фундаментална промяна в политиката на Германия, а оттам и на трансатлантическия съюз. Ще изведем ясни процеси за това как координацията може да протича гладко и ефективно в извънредни ситуации и ще ги практикуваме редовно в най-различни формати.

По този начин Zeitenwende не се връща към схемите от Студената война; тя се накланя напред и представлява нов начин на мислене за сигурността през и за XXI век.

Промяна в силата

Преобладаващото предизвикателство сега е да се превърнат концептуалните новости в конкретни мерки. Два приоритета се открояват.

След разговор със Зеленски: Шолц обеща още помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц проведе вчера телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски и го увери, че Берлин ще продъ...

Първо, ще изпълним ангажиментите си към нашите международни партньори. Бундесверът трябва отново да бъде готов да защитава нацията и Алианса. Канцлерът го заяви пределно ясно: Германия ще защитава всеки сантиметър от територията на НАТО. Това изисква преди всичко личен състав и материално оборудване, както и обучение.

За да постигне това, Германия ще увеличи драстично разходите си за отбрана. Ние създадохме амбициозен специален фонд - Sondervermögen, и ще надхвърлим целта на НАТО от 2% от брутния вътрешен продукт годишно за отбрана. Фондът е два пъти по-голям от годишния ни бюджет за отбрана. Инвестициите се разглеждат от гледна точка на наличността, оперативната съвместимост и военната ефективност. Например една от първите инвестиции на фонда беше закупуването на 35 изтребителя F-35A от Съединените щати, за да изпълним отговорностите си в рамките на споразуменията на НАТО за споделяне на ядрени оръжия. Взехме това решение за неудоволствие на нашите европейски съюзници, с които в момента разработваме ново поколение изтребители. Но спешността изискваше действия - и ние държим на това.

Второ, Германия трябва да продължи да поема отговорност като икономически и политически тежък фактор и да поеме инициативата. Това лидерство в партньорството се изразява по различни начини. Германия оказва решителна подкрепа в борбата срещу ислямския тероризъм в Африка на юг от Сахара, противодейства на руската агресия на източния фланг на НАТО с бригада за Литва и е един от най-силните поддръжници на Украйна с материали, обучение и хуманитарна помощ.

Тези събития отразяват нашето ново мислене. Преди това консенсусът беше, че Германия няма да доставя тежки оръжия в зони на война. Сега ние доставихме системата за противовъздушна отбрана Iris-T SLM, системи за залпов огън и самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 - всички те бяха поискани от Украйна, всички те бяха съгласувани с нашите партньори и всички те бяха решаващи за обръщането на хода на войната.

Бъдещето на НАТО

Германският президент: Путин не само наруши правилата на играта. Той събори цялата шахматна дъска!

В своята имперска мания руският президент Владимир Путин наруши международното право и заграби чужда земя. Руската атака е атака срещу ...

Но какво означава Zeitenwende за Съединените щати и НАТО?

Накратко: Германия ще даде своя принос, за да гарантира, че Европа ще стане по-способна за военни действия в рамките на НАТО. Позволете ми да подчертая това: става въпрос за укрепване на европейския стълб в рамките на НАТО - ние не искаме Европа да се справя сама. Една по-силна Европа укрепва възпиращите и отбранителните способности на НАТО - неговата основна мисия. Освен това тя облекчава тежестта върху Съединените щати, тъй като Европа поема по-голяма отговорност за управлението на международни кризи и борбата с тероризма в съседство.

Ние обаче обръщаме голямо внимание и на Индо-Тихоокеанския регион. Поради критичното значение на региона всяко подкопаване на реда там има пряко въздействие върху Европа. В наш национален интерес е да отстояваме в по-голяма степен позицията на нашите партньори в региона. С разполагането на фрегатата "Байерн" или с участието на германски изтребители в австралийското учение "Pitch Black" например ние показахме този ангажимент - и ще продължим да разширяваме военния си отпечатък в Индо-Тихоокеанския регион.

Трансатлантическото сътрудничество е не просто желание, а необходимост, за да се запази либералният световен ред и по този начин нашият начин на живот през следващото десетилетие. Германия е ангажирана. Вие ангажирани ли сте?

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари