Защо нарцисистите са най-добрите политици

2815
Защо нарцисистите са най-добрите политици
Снимка: pixabay

Този, който чувства превъзходството си над останалите обича да изказва мнението си и да участва в политиката. Добра новина ли е това, пита германското издание Süddeutsche Zeitung.

Золтан Фацекас от бизнес школата в Копенхаген и Питър Хейтмит от университета в Пенсилвания показват в свое изследване, че нарцисизмът и политическата активност са взаимно свързани. Според резултатите от тяхното изследване тенденцията към самовлюбеност е стимул за участие в политически процеси под формата на дискусии, петиции, демонстрации и други.

Божков разкри приоритетите си в политиката, иска забрана на субсидиите

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков продължава да разкрива своите политически планове. След като преди няколко дни попита последователит...

Учените са анализирали данните на над 5 хил. души от САЩ и Дания. Сред останалите въпроси анкетираните били попитани и как участват в процесите за вземане на политически решения.  Анкетираните били помолени и да попълнят въпросник, свързан с нарцистичните черти на личността (NPI-40). Като цяло по-активни били хората, показали по-високи резултати на теста NPI-40 - те по-често контактували с депутати, по-често подписвали петиции, жертвали пари за политически цели и били по-активни в онлайн и офлайн дискусии. 

Общата картина е такава, че в политическия процес по-активно участват хора, които вярват в себе си и се смятат за по-добри от останалите. Тази взаимовръзка се наблюдава независимо от политическите възгледи - леви или десни, прогресивни или консервативни. Определената взаимовръзка между тенденцията към нарцисизъм и политическата активност винаги е била еднаква, отбелязват учените. 

Така изследването показва, че усещането за собствената важност и известно превъзходство над останалите не винаги има лоши последици. Демокрацията съществува, благодарение на това, че гражданите участват в политическия живот, а не стоят безмълвни по време на обсъжданията.

Но това е нож с две остриета - ако решенията се взимат само от хора с голямо его, а скептиците мълчат, то общественото благосъстояние ще пострада, тъй като класическият нарцисист е заинтересован преди всичко от своята лична изгода.

Коронавирусът и доверието в политиците - странните феномени

В Япония, където живеят 125 милиона души, отмениха извънредното положение - пет дни предсрочно. 900 жертви на коронавируса в страната з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари