4 000 подписа срещу митрополит Николай, вече месец отговор от Синода няма

3871
4 000 подписа срещу митрополит Николай, вече месец отговор от Синода няма
Снимка: БГНЕС

Подписката срещу поведението и действията на митрополит Николай вече е внесена пред Светия Синод, съобщиха инициаторите на инициативата от Асеновград.

Над 4 000 души подкрепиха акцията срещу действията на пловдивския митрополит Николай. Оформена е дебела папка с около 1 600 подписа на граждани от цяла България. Те са събрани от петицията в интернет. Близо 2 400 асеновградчани и гости на града се подписаха на хартия, обясниха организаторите.

Срути се част от 160-годишна църква, чийто ремонт митрополит Николай отказа

Докато в Пловдив митрополит Николай водеше литийно шествие с мощи на св. Георги, гърмяха салюти и се вееха знамена, в село Черноземен, ...

Към подписката са приложени и коментари, изразени от миряни писмено под петицията в интернер. Вносителите са добавили и въпроси към митрополита от граждани, както и различни публикации и копия от телевизионни предавания и записи на моменти, в които пловдивският владика извършва "човеколюбиви" и "добри" деяния. Приложени са и аудио записи на уж фалшивото пеене от новоназначени в Асеновград свещеници.

Подписката е внесена в деловодството на Светия Синод точно преди месец. Отговор или официално становище, което да достигне до миряните до момента, няма.

„Светият Синод и Пловдивската митрополия са съвсем отделни структури и според Устава, едната няма право да се меси в решенията и да взима отношение в делата на другата по подобни въпроси. Така, както и в Канона не е позволено да се подменя митрополит чрез подписка“, обясниха за екипа на Actualno.com от Светия Синод в София.

В подписката, адресирана до Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, асеновградчани изразяват възмущението си от поведението на владиката. Една от точките, посочени в петицията, е „порочният метод на назначаване и подмяна на дълбоко уважавани свещенслужители в Пловдивска епархия“. Освен това, миряните твърдят, че митрополит Николай е участвал в предизборна кампания. Хората от Асеновград твърдят, че чрез поведението си пловдивският владика нарушава църковните канони и Устава на Българската православна църква. Чрез внесената петиция гражданите молят митрополит Николай да бъде освободен от длъжност и да бъде изправен пред Църковен съд, който да докаже вината или невинността му.

В Асеновград не прощават - надраскаха с химикал снимка на митрополит Николай

Скандалът с митрополит Николай в Асеновград не стихва. Снимката на митрополита в двора на църквата „Света Богородица – Благ...

Междувременно се появиха и твърдения, че в Светия Синод е постъпил и втори материал срещу пловдивския владика - "Евангелие на Николай" от миряни от град Батак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com