Асеновград настоява незабавно държавата да финансира укрепването на свлачищата

2886
Асеновград настоява незабавно държавата да финансира укрепването на свлачищата
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

"Имам уверение, че проектът за цялостно отводняване на участъка по пътя към "Горни Воден" ще е готов до края на този месец и ще бъде подаден за последващи съгласувателни процедури", заяви пред медии кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов по повод нерешения все още проблем със свлачищата в района. Той съобщи, че вече няколко пъти общината е търсила съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Сега искането на градската управа до държавния орган е за финансиране на процедурата по цялостното отводняване на свлачищния участък и извършването на укрепителни дейности. Сумата, необходима за изпълнение на целите, е в размер на над 1 300 000 лева. "Вярвам че държавата ще прецени адекватно колко е важно такова свлачище да бъде укрепено и да се финансира, дори и да е на траншове. Защото ще е трудно да се отдели такава сума от общинския бюджет", изрази надеждата си за реакция, от страна на държавата кметът на Асеновград.

Ясна е фирмата, която ще укрепва свлачището в ломския кв. Боруна

„Каро Трейдинг“ ООД подписа договор за отводняване и укрепване на свлачища върху площ от 18 хектара в ломския крайбрежен&nb...

Второто голямо свлачище, което представлява опасност за отцепването на три села, е по пътя към Лясково. Към момента са предприети временни мерки, като мястото е обезопасено с нареждане на чували с пясък, които да отвеждат повърхностните води, без това да доведе до образуване на нови свлачищни процеси. Отправено е и искане участъкът да бъде обследван и регистриран в "Геозащита"-Перник. Подаден е сигнал и до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане (МКВП) към Министерски съвет (МС), след което са били извършени повторни огледи на засегнатото място.

Проверката е констатирала нови деформации на пътното платно, извън свлачищното тяло. Вследствие на резултата от огледа експертите са настояли първоначалното предложение да се допълни с мерки за повърхностно отводняване. Това е наложило увеличаване стойността на пакета от мерки, като окончателният вариант, който е подаден в края на месец март 2019 г., е в размер на малко над 460 000 лева. "До момента няма отговор и осигурени средства, за да се извършат дейностите по укрепване и стабилизиране по свлачищния участък", обясни Караиванов. Той допълни, че се извършват периодични инспекции на мястото поради притеснения от възможно поредно активиране на свлачището.

"Категоричен съм, че държавата трябва да отреагира на време, единици са общините, които са в състояние да се справят сами", каза кметът на Асеновград. Само за това свлачищно укрепване общината се нуждае от 1 760 000 лева. И ако не се укрепят и обезопасят двете свлачища, може да се наложи все повече нужда от укрепване срещу още повече средства. Припомняме, че общо възникналите свлачища в Асеновградско са шест на брой. За укрепване на пет от тях вложените средства са в размер на почти 3 000 000 лева. Четирите се намират на пътя Асеновград - Лясково - Яврово - Добралък, а едно е на пътя Асеновград - квартал "Горни Воден" и манастир "Свети Свети Кирик и Юлита".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com