"Чешмата на Каварджията" в Асеновград ще бъде реставрирана изцяло

4855
"Чешмата на Каварджията" в Асеновград ще бъде реставрирана изцяло
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Доброволци реставрират старинна чешма в Асеновград. Част от средствата са събрани чрез дарителска кампания. Според проекта на инициатора Христо Коватлиев, ще бъде ремонтирана и реставрирана "Чешмата на Каварджията" и облагородено околното пространство. Проектното предложение описва, че по старинното съоръжение се наблюдават изцяло липсваща пигментация, счупени глинени съдове, липсваща разрушена орнаментика, биологична корозия, обрушена и липсваща мазилка, изгнили чучури, счупено корито, както и "изкуствено завдигане на терена, което води до усещането, че чешмата е потънала в земята".

Проектът предвижда изграждане на непреместваеми кашпи от север, изток и юг с височина 30 и 60 сантиметра. По този начин зоната около чешмата ще се облагороди и ще се преустанови неправомерното преминаване на автомобили от улица "Бако Динчо" към улица "Асенова крепост". Ще бъдат поставени и преместваеми кръгли кашпи на разстояние 1 метър една от друга. Планирано е да се възстанови автентичният вид на чешмата, да се подменят счупените глинени съдове и да се възстанови автентичната орнаментика.

Ето как да разберем дали водата от чешмата е годна за консумиране

Често чуваме по новините, че водата от чешмата е напълно безопасна и можете да я използвате. Да, това е хубаво, но има и прости начини ...

Христо Коватлиев съобщи, че се е свързал с екип реставратори, чийто ръководител е Ивайло Владимиров, и дори вече е извършен оглед на място. „Те са изключително подготвени и се славят с добро име из техните среди. Те са автори на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите в момента е с ангажимент в Италия. След като се върне, постепенно ще се пристъпи и към реалната работа по „Чешмата на Каварджията“ и пространството около нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград“, увери Коватлиев.

Той припомни, че средства за реставрацията се събират от дарения и до момента. Засега са осигурени 1200 лева. Крайната сума, необходима за реализирането на идеята, не е уточнена. Тя ще стане ясна и обявена след като се направи оценка върху пространството около обекта. Този проект е поредното доказателство за доброто сътрудничество и подкрепата на община Асеновград към гражданските инициативи. За да стане възможна реставрацията на „Чешмата на Каварджията“ бе издадено строително разрешение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи официално на Христо Коватлиев преди месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com