Деца смятат до безкрайност и се самоконтролират чрез ментална аритметика

3774
Деца смятат до безкрайност и се самоконтролират чрез ментална аритметика
Снимка: Actualno.com

Презентация по ментална аритметика демонстрира уменията на децата да смятат изключително бързо на ум, като едновременно с това, тренират концентрацията и координацията на движенията си.

„От значение е дали малките момичета и момчета пишат с лява или дясна ръка.“, започна презентирането си единственият инструктор в Асеновград – Райна Георгиева.

Родители сигнализират за липса на места в училищните занимални в Асеновград

Родители сигнализираха за проблем с приема на деца в следучилищните занимални в някои от асеновградските училища. Майки съобщават, че...

Пред присъстващите тя подчерта, че менталната аритметика развива едновременно двете полукълба на мозъка. Той работи с по-голям капацитет, като чрез едната половина се ползва фотографската памет, а с другата се прави сметката, без ограничение в стойността й. Когато следва да бъде сметната някаква сума, децата автоматично започват да си представят сметалото, наречено „Абакус“, и така успяват да се справят със задачата изключително бързо и лесно. Освен всичко, менталната аритметика помага за самоконтрол при „хипер активни“ деца. Родители и преподаватели на такива малчугани често се сблъскват с трудност при възпитанието им.

„Всъщност децата не са хипер активни, а просто притежават енергия, която не се изразходва достатъчно.“, обясни Райна Георгиева.

Тя посочи, че чрез посещение на курса по ментална аритметика подрастващите постепенно овладяват поведението си. По време на занятията се провежда и мисловна гимнастика, която тренира координирани движения с ръце и тяло. Детето, което трябваше да демонстрира „на живо“ в Асеновград уменията, които е придобило чрез обучението по ментална аритметика, се е разболяло и не успя да присъства в залата. Но чрез видео, на което бе заснето демонстрацията на друго дете, Райна Георгиева представи същността на смятането. Вижда се, че момченцето изобщо не се замисля в посочване на отговора си.

Бившето Помощно училище в Асеновград оживява с музейни зали

Сградата на Центъра за специална образователна подкрепа в Асеновград, познат на местните като Помощното училище, ще оживее отново. Прип...

В някои страни менталната аритметика вече е заложена, като учебен предмет в начален курс в училище. Както в чужбина, така и в България, самите часове протичат под формата на игра. По програма едно посещение е с продължителност 90 минути: 20 минути се работи със сметалото „Абакус“, после се преминава към игра, за да може мозъкът уж да отпочива и така се редуват до края на часа.

В така обособената почивка се провеждат игри с карти, запомняне местоположението на различни предмети, стимулиране по-бързото мислене чрез показване на цифри и други. Тези занимания спомагат и за логичното разсъждение при възникнали ситуации при взаимоотношенията между подрастващите. Изследвания сочат, че по-големите деца или възрастните по-трудно усвояват методиката с топчетата.

Но веднъж запомнят ли, всичко става много лесно. Паметта на малчуганите от 5 г. до 12 г. позволява усвояването на уменията в рамките на 20 седмици, а при по-големите резултатите са налице след около година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com