Дядо Николай в Асеновград: Не може да се прецени от две служби работата на отец Стилиян

10269
Дядо Николай в Асеновград: Не може да се прецени от две служби работата на отец Стилиян
Снимка: Actualno.com

Църквата „Света Борогодица-Благовещение“ е с най-голяма посещаемост, централна е и Епархийският съвет е преценил, че има нужда от назначаване на още един свещеник. Това каза днес пред журналисти пловдивският митрополит Николай във връзка с подписката и протеста на асеновградчани в началото на тази седмица, предаде кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Припомняме, че граждани се обявиха срещу назначаването на отец Стилиян в така наречената Рибна църква.

Неадекватността и екстремизмът ще погубят българската църква

Не е много ясно дали българската църква си дава сметка, че е в криза. Вместо от нея да се чуват послания за вяра, умереност, обективнос...

"Младият свещеник съм го посъветвал. Той е добре обучен в митрополитския храм „Света Марина“. Там отец Стилиян проведе своя свещенически стаж за подготовка. Представи се като добър свещенослужител във великото тайнство на вечня живот – Светата Божествена литургия, която той отслужи по време на свещеническата конференция“, каза Дядо Николай. Той подчерта, че всички свещеници са на мнение, че младият отец Стилиян служи великолепно.

"Не мога да възприема за обективна преценката само за две служби. Защото той е назначен буквално преди няма и месец. Не може да се отсече с голямата брадва един млад човек от служение в светата църква. Затова, нека именно в навечерието на Великия пост да простим на всички всичко и заедно да вървим по пътя на вярата, на смирението, на покаянието, на търпението, на великодушието“, призова митрополитът.

Той заяви, че е получил и прочел подписката на недоволните асеновградчани, но в нея не е било посочено какво точно е тяхното желание.

"Ако недоволството продължи и миряните изразят конкретното си искане, аз ще се съобразя, само ако то е обективно и канонически мотивирано. Ако ли не, няма да го уважа. Но обикновено митрополитът, когато подпише документ, не си задрасква подписа“, категоричн бе Дядо Николай. Като мотив за назначаване на младия отец Стилиян точно в църквата „Света Богородица-Благовещение“, негово високопреосвещенство посочи, че тя е централна и в нея трябва да се служи литургия всеки ден.

Командирът на ВФ Асеновград: Когато и където се наложи, ще изпълним поставените ни задачи!

Когато и където се наложи ще изпълним в пълен обем с чест и достойнство поставените ни задачи в името и интереса на нашата Родина - Реп...

В Асеновград до момента няма храм, в който да се извършва ежедневна света служба. А това би било невъзможно изпълнимо за един свещеник. Митрополитът обясни, че двамата свещенослужители ще се сменят на седмица. Когато отец Тодор служи, отец Стилиян ще бъде на служение извън града - в манастир „Свети Свети Кирик и Юлита“, разположен край асеновградския квартал „Горни Воден“.

"Не виждам причина един млад свещеник, за който все още няма обективен поглед и преценка за това, доколко е добър или не е, да бъде отстранен от своето служение, само защото на някого не е симпатичен“, каза в заключение Дядо Николай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com