Доброволци създават екопътека

4785
Доброволци създават екопътека
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Над 20 доброволци искат финансова помощ от Община Асеновград, за да извършат рехабилитация, изграждане и поддържане на екопътека „Кутрата“. Необходимите за изпълнение средства са в размер на близо 3 000 лева. Точно 1 500 лева от общата сума ще бъдат осигурени от Общнски съвет-Асеновград. Идеята е на Центъра за местни инициативи и разитие в Асеновград. Общата дължина на трасето е около шест километра.

Маршрутът започва от ОУ „Ангел Кънчев“. Преминава през параклис „Свети Йоан“, разположен на висока скала, след което се отклонява по пътеката към връх „Кутра“. Изкачва стръмните склонове до параклис „Свети Димитър“ и се връща обратно до параклис „Свети Еферомени“, насочвайки туристите към улица „Захари Зограф“, където величествено се извисява вековен Чинар. Трасето продължава до параклис „Свети Свети Петър и Павел“, преминава по улица „Рилска“ и кръгът на екопътеката се затваря, достига до началната точка – ОУ „Ангел Кънчев“. Средната продължителност на туристическата дестинация е 2 часа и 30 минути. С отпуснатите средства членовете на Центъра за местни инициативи и развитие в Асеновград планират да поставят указателни табели за посоката и информационни табла на здравна тематика.

Изграждат пречиствателна станция за Мулдавския манастир

Пречиствателна станция за отпадни води ще бъде изградена за нуждите на Мулдавския манастир „Света Петка“ край Асеновград. Т...

За всеки един от 11-те параклиса ще бъдат описани данни за светията и датата на празника, чието име носи конкретния храм, информация за годината на създаване и други. Обмисля се на таблата да бъде илюстрирано биоразнообразието по маршрута. Информационната табела пък ще съдържа карта на трасето, иформация за състоянието и местонахождението на водоизточниците, GPS координати, забележителности и история, снимки и други. По посочения маршрут съществува пътека, но тя се нуждае от почистване и изграждане на места за отдих.

Рехабилитацията й би допринесла за развитието на туризма в община Асеновград, смятат инициаторите. Екопътека „Кутрата“ е подходяща за трасе в спортни състезания, както и за изнасяне на открити уроци с ученици. Рехабилитацията на маршрута ще започне още тази събота /30.09.17 г./ с почистване на трасето. Месец по-късно предстои маркирането му с трайна боя. Планирано е всички дейности по изграждане на екопътеката да приключат на 26.11.17 г., след което тя да бъде официално открита и да се случи първото преминаване по маршрута.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com