X
 
 

Касиране на изборите в Конуш поиска кандидатът на БДС "Радикали"

5403 0
Касиране на изборите в Конуш поиска кандидатът на БДС "Радикали"
Снимка: Facebook/Филип Гурдев
Касиране на изборите в асеновградското село Конуш поиска официално кандидатът за кмет от ДБС "Радикали" Филип Гурдев. Той се съмнява в коректното провеждане на преброяването от Секционната избирателна комисия (СИК) по време на втория тур от местния вот. С жалба до Общинската избирателна комисия (ОИК) и до Централната избирателна комисия (ЦИК) Гурдев е поискал да бъде отворен чувалът и бюлетините да бъдат повторно преброени. Според предадения протокол, спечелилият кметския пост в Конуш - Георги Ваклушев от "БСП за България" - е с преднина от точно 70 гласа.

За него са гласували 256 от жителите на селото, а Филип Гурдев е получил подкрепата на 186 души. Празните бюлетини или такива, в които е гласувано за повече от един или не може да се установи еднозначно вотът на избирателя, са общо осем на брой. Пред Actualno.com, кандидатът на БДС "Радикали", който остана втори на балотажа обясни, че е присъствал в СИК по време на броенето. Той обаче твърди, че не е имал достатъчно добър пряк визуален контакт, какъвто е трябвало да му бъде осигурен. Членовете на комисията са били общо девет на брой. Всички са били местни жители, с изключение на един, който е от Нови извор. По думите на Гурдев, съпругата на кандидат-кмета от БСП също е участвала в броенето, като член на СИК, а в течение на изборния ден "е записвала в отделен списък поименно кой е дошъл да гласува".

Кметът на село Конуш подаде оставка, секретарката заема поста му

Секретарката на селски кмет зае поста му. Поради подаването на оставката на Кирил Балджиев, като кмет на село Конуш и прекратяване прав...

Когато е приключил изборният ден и е била отворена урната броенето е започнало, като всеки е взимал от кутията и е броял, без да се консултира и да показва бюлетините от купа пред себе си на останалите членове от комисията. В един момент е настъпило объркване, като вече преброени гласове в полза на Филип Гурдев са били поставени в купа с тези, на Георги Ваклушев. Не се е провела и повторна проверка, въпреки недоразумението. Гурдев се съмнява, че е възможно подобна грешка да се е случила и с още бюлетини в негова полза. Това са част от мотивите, поради които кандидатът за кмет на Конуш от ДБС "Радикали" поиска касиране на избора в селото.

Като втора причина за искането си, той изтъква твърдения на свои съселяни, че провеждането на самите избори е опорочено, тъй като на семейства са били предлагани различни облаги, за да отидат да гласуват. На едни били давани по четири кубика дърва, на други - по 50 литра мляко, а на трети - телешки бутове.

Междувременно, на Филип Гурдев му е направило впечатление, че от 17:00 ч. до 20:00 ч. в секцията са започнали да пристигат множество възрастни и хора с увреждания, които са влизали в "тъмната стаичка" с придружител. Трима от тях са били придружени от сина на кандидата от червената партия. Това той посочва, като следващ мотив за искането си изборите в село Конуш, община Асеновград, да бъдат касирани. "Възможно е тези 70 гласа разлика да се окажат в моя полза, а може и да не са, но аз искам да се извърши проверка, за да стане ясна истината", каза в заключение Гурдев.

Жалбата на кандидата на БДС "Радикали" е разгледана от ЦИК и е препратена по компетентност до Административен съд-Пловдив. Датата, за която е насрочено заседание от делото по казуса, е 14.11.19 г.

Езеро насред улица в с. Конуш

Езеро се образува на улица в асеновградското село Конуш. За проблема алармираха читатели на Actualno.com. След всеки по-обилен дъжд или...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...

Последно в Актуално