Миряни искат "Митрополит Николай вън от Българската православна църква“

10042
Миряни искат "Митрополит Николай вън от Българската православна църква“

Над 320 подписа събраха асеновградчани и жители на други градове и села в подписка срещу личността на пловдивския митрополит Николай.

Петицията се разпространява в интернет. Този брой подписи бяха събрани за срок от около 24 часа. „Митрополит Николай вън от Българската православна църква“ е лозунгът, под който се подписват негодуващи миряни, предава кореспондентът на Actualno.com.

Църковен певец от Асеновград за Пловдивската епархия: Свещеник се става срещу заплащане

Срещаме Ви с човека, дръзнал да се опълчи на пловдивския митрополит Николай. Щерьо Паспалев от Асеновград – обикновено момче, цър...

Петицията е адресирана и ще бъде изпратена до Негово светейшество Патриарх Неофит и до Светия Синод в София. Чрез организирането ѝ инициаторите изразяват възмущението си от поведението на пловдивския митрополит Николай. Със смирен тон организаторите се обръщат към Църквата с молба да бъдат разгледани деянията на владиката в Пловдивска епархия.

Едно от исканията е да бъде извършена проверка на финансирането на Православната духовна семинария в Пловдив. Посочва се, че е неверен броят на учащите там, подаден в Министерството на образованието. Обяснява се и периодичният метод за назначаване и подмяна на свещенослужители в Пловдивска епархия.

За пример е дадена асеновградската църква „Света Богородица-Благовещение“, която само за няколко месеца се сдоби с общо трима свещеници. Твърди се още, че митрополит Николай е участвал открито в предизборна агитация по време на последните избори в страната. Инициаторите на подписката припомнят и зарята на Великден в Асеновград.

Не на последно място се разказва случаят с изгонването на църковния певец асеновградчанина Щерьо Паспалев от службата за празника Преполовение.

Пред Actualno.com той самият подчерта, че не е част от организацията и дори е бил изненадан от създаването на подписката.

Митрополит Николай защити идеята за заря по Великден

Пловдивският митрополит Николай защити зарята за Великден, заради която вчера беше отстранен предстоятелят на столичния храм „Св....

Преди няколко дни, 28.05.2016 г., на наш въпрос защо смята, че митрополит Николай е недостоен за позицията, която заема, Щерьо Паспалев отговори така: "Това не е лично мое мнение. Аз станах изразител на волята на народа. На хората, които от годините на страха, породен от атеистичния комунистически режим, са свикнали да си мълчат и да траят. Народът вече насъбра толкова гняв и обида в себе си, че в мое лице намери отдушник. В думите ми много хора преоткриха себе си, като членове, дейни на тази Църква. Не просто пасивни единици, които се измерват в това колко лева ще оставят в църковната каса. В моите думи хората видяха надежда, че може би някой ден нещата ще се наредят с главата нагоре. И защо мисля, че не е достоен митрополит Николай да заема тази позиция?

Защото светите отци са ни оставили едни правила. Тях всеки, който иска да следва традицията на Православната църква, трябва да има предвид. Не е моя работа да съдя Дядо Николай. Но е мое задължение, като мирянин, да се обърна към Светия Синод на Българската православна църква. И сега чрез вашата медия искам да призова: Нека се събере Църковен съд. Така, ако митрополитът се чувства невинен, ще се оправдае и името му ще излезе изчистено от всички скандали, възникнали покрай него напоследък. Ако ли не, ще си понесе последствията", посочи още изгоненият църковен певец.

Освен да бъде отстранен от длъжността на митрополит, асеновградчани отправят молба до Българска патриаршия да бъде образувано и църковно-наказателно дело, което да накаже или оправдае пловдивския митрополит Николай.

Припомняме, че преди време в ефира на bTV митрополит Николай защити зарята за Великден, заради която беше отстранен предстоятелят на столичния храм „Св. Александър Невски” - архимандрит Дионисий.

Дядо Николай в Асеновград: Не може да се прецени от две служби работата на отец Стилиян

Църквата „Света Борогодица-Благовещение“ е с най-голяма посещаемост, централна е и Епархийският съвет е преценил, че има ну...

При откриването на нов храм в Хасково митрополитът, който преди години лично ръкоположи Дионисий, отказа да коментира отстраняването.

„Заря има на много места на Великден, не само във България, в много епархийски центрове и на нашето отечество, и в Гърция, и в Русия, и в други страни на православния свят. Естествено е някой да се подразни от това. През комунизма беше забранено даже камбаните да се бият на Великден, други ги дразни златото на куполите върху „Св. Александър Невски", изтъкна тогава митрополит Николай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com