Над 140 деца на лагер край Бачковския манастир

2330
Над 140 деца на лагер край Бачковския манастир

Над 140 деца се включиха в общо три лагера край Бачковския манастир това лято. В сравнение с миналата година броят на лагеруващите е двойно по-голям. Единият от лагерите бе изцяло религиозен, посветен на християнските порядки, традиции и обичаи.

Децата бяха отседнали в самия манастир за около 14 дни. Лагерниците съставиха една сборна група от 30 малчугани от София, Русе, Разград, Попово, Търговище.

Всички те посещават Неделно училище в своите енории, затова основната задача, с която се занимаваха в Бачковската света обител, бе ежедневното провеждане на открити часове по религия. Малките християнчета присъстваха и на църковните литургии в храма. Запознаха се отблизо с монашеския начин на живот. Останалите 110 деца участваха в скаутски лагер, организиран от Националната скаутска организация. Те бяха разделени в две групи и лагеруваха в продължение на седем дни.

Огромни гилзи от оръдия показват в Исторически музей-Асеновград

С изложба на боеприпаси и снаряжение Военното формирование в Асеновград отбелязва Съединението на България. За първи път експозицията н...

Лагерниците бяха разположили палатки на територията на лагера над Бачковския манастир. Програмата на децата тук включваше предимно скаутски занимания, като им бе изнесена една обща лекция, която разказа историята на Светата обител. „Тази година децата бяха на палатков лагер на поляната, тъй като лагерните сгради не са годни за ползване към момента. Това доказаха и няколкото извършени технически експертизи. Мястото е оградено и обезопасено, така че децата да нямат достъп до постройките.“, каза за Actualno.com игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

Той обясни, че се водят преговори с Министерството на образованието и науката и до началото на октомври тази година се очаква финалното решение на Министерски съвет относно това, собствеността на постройката да бъде върната на Светата обител.

Към момента тя се води на държавното дружество „Ученически столове и отдих“. Идеята е в най-кратък срок лагерът да стане действащ за целия ваканционен период. За целта ще се наложи пълното сабаряне на сградите, тъй като не подлежат на ремонт, и изграждането на нови, безопасни и пригодени за ползване от деца. Религиозният лагер край Бачковския манастир се проведе за трета поредна година.

Той бе изцяло за сметка на Светата обител. Скаутският лагер се състоя за първи път и децата ползваха безвъзмездно терена, на който разположиха палатките си, вода, еко тоалетни. Малчуганите се хранеха предимно с био продукти – месо, плодове и зеленчуци - от фермата на манастира, като всяко дете заплащаше по 9 лева за ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com