Не изнежвайте децата си, за да са по-здрави, съветва лекар от Асеновград

5444
Не изнежвайте децата си, за да са по-здрави, съветва лекар от Асеновград
Снимка: iStock/Guliver

Не изнежвайте децата си, за да им е по-силна имунната система и да се справя по-лесно при настинка и грип. Това съветва доктор Лилия Ставрева - общопрактикуващ лекар от Асеновград.

Като специалист тя посочва, че малчуганите в днешно време често се изолират вкъщи от родителите им през зимните месеци. А това е предпоставка за "изнежване" на организма и щом се зададе епидемия, не може да им се размине.

Вече 16 области са в грипна епидемия

Грипна епидемия е обявена в повече от половин България. От днес към областите, където грипът поразява все повече хора, са Видин и Кърд...

Доктор Ставрева съветва децата, без значение от възрастта им, да не стоят дълго вкъщи пред компютрите. Добре е те да бъдат извеждани на разходка или да играят навън, дори и в студено време. Малчуганите няма да се разболеят от настинка или грип заради това, че температурите са ниски. Те биха могли да бъдат заразени единствено от друг човек, който е болен, обяснява лекарят от Асеновград.

Тя е категорична, че за да бъдат калявани децата при възникването на епидемия от грип, каквато съществува в момента почти в цялата страна, трябва предварително да бъдат калявани. А най-добре е това да се прави на пролет. Тогава е най-подходящо постепенно да бъдат оставени настрани зимните тоалети, като постепенно малчуганите да бъдат обличани в по-тънки дрехи и извеждани навън. За да бъде подкрепена имунната система, пък, е необходимо да се консумират повече плодове и витамини.

Доктор Ставрева посочи и няколко съвета, чрез които все още незаболелите от грип биха могли да се предпазят. Нужно е да се консумират повече плодове и фрешове, да се приемат високи дози витамин С и топли напитки, да не с влиза в големи затворени пространства, в които се събират много хора, като например кина, защото тогава рискът от заразяване е по-голям. Вариант е на обществени места да се носят маски пред устата, които да се сменят поне на половин час. Още една добра възможност, чрез която бихме могли да се разминем с грипа, е консумацията на чесън и по една чаша червено вино.

Според Лилия Ставрева вероятната причина за възникване на епидемията е, че може би "щамът в момента е по-веролентен" (болестотворен, способен да предизвика заболяване).

В област Монтана продължава грипната епидемия

В област Монтана продължава грипната епидемия. В периода от 29 януари до 4 февруари на територията на областта продължи покачването на ...

Общопрактикуващият лекат от Асеновград е категорична, че хората не подценяват симптомите и търсят лекарска помощ. По думите ѝ често усложнения настъпват при по-възрастните хора, които имат придружаващи заболявания. По-младите по-лесно се възстановяват и преодоляват грипа. Доктор Ставрева посочва, че няма как да се каже дали можем да се предпазим 100% от заразяване с върлуващия в момента вирус. Но по-скоро това не може да се случи, защото няма как човек да се изолира напълно от околния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com