ОИК Асеновград: Не е агитация даването на балони на деца с номера на бюлетината на БСП

6499
ОИК Асеновград: Не е агитация даването на балони на деца с номера на бюлетината на БСП

Политически партии се опитват да въвличат деца в предизборните си кампании в Асеновград. За това сигнализира пред Actualno.com асеновградчанката Златимира Георгиева.

По думите й една от партийните сили в града нарушила правата на децата. Георгиева обяснява, че на група ученици, преминаващи през центъра на Асеновград заедно със своите учители, са били раздадени агитационни материали – цветни балони, на които е изписан номерът на партията в бюлетината за гласуване. Става въпрос за Българската социалистическа партия (БСП). За случая Златимира е сезирала Държавна агенция за закрила на детето и Общинска избирателна комисия Асеновград. Към писмения си сигнал до компетентните институции асеновградчанката е приложила и снимков материал.

Глобиха три партии за агитация преди началото на кампанията

Три партии и коалиции са били глобени от общинския инспекторат в Пловдив, заради разпространение на агитационни материали, преди начало...

„Реалната причина за жалбата ми е породена не толкова от действията на конкретната политическа сила, колкото от моралното основание за нарушаване правата на най-малките жители на общината“, конкретизира Златимира. Тя поясни, че съгласно регламентите на действащото законодателство в областта на закрила на детето, използването на дете за политическа агитация противоречи на разпоредбата на член 11, алинея 4 от Закона за закрила на детето. Съгласно нея, всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Георгиева уточнява също, че е налице и противоречие с изискванията на член 183, алинея 4 от Изборния кодекс. По думите й, може да се приеме, че предизборни агитационни материали – в конкретния случай балони, на които е изписан номер на политическа партия, и се носят от дете – накърнява добрите нрави, което е изрично забранено в посочения по-горе член от Изборния кодекс.

Това е първата постъпила до момента жалба за нарушение по време на предизборната кампания в Асеновград, заявиха от Общинската избирателна комисия. От там обясниха, че жалбата на Златимира Георгиева е оставена без уважение, като неоснователна. Мотив за решението е, че „агитация“ означава да бъде призовавано за гласуване за определена партия или кандидат. От Общинска избирателна комисия Асеновград допълниха, че върху балоните, които са визирани в жалбата, няма име на партия и не се призовава да се гласува за определен канидат или политическа сила. Просто е изписано „1“.

От предизборния щаб на БСП пък казаха за Actualno.com, че децата, преминавайки покрай шатрата им, разположена в центъра на Асеновград и виждайки балоните, са поискали да си вземат и съответно такива са им били раздадени, без предизборна умисъл. Все още не е ясно колко и от кое училище са децата. Не е изяснена и самоличността на учителките, които са ги извели на разходка в центъра на Асеновград. В този смисъл, Златимира Георгиева задава въпроса къде е отговорността на учителите, които са ангажирани с поведението на учениците си, извеждайки ги извън учебното заведение?

Среднощен екшън в Дупница! Кандидати за кметове преследват апаши

Истински екшън се разигра тази нощ в Дупница. Кандидати за кметове и общински съветници преследваха и заловиха апаши, които разнасяха н...

За финал на разговора ни Златимира уточни, че от Държавна агенция за закрила на детето са реагирали незабавно и скоро очаква писмен отговор и от Общинската избирателна комисия. Решението вече е публикувано в официалната интернет страница на Комисията в Асеновград и подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му /19.10.15 г./.

Припомняме, че кандидат за кмет на града е настоящият градоначалник - Емил Караиванов. Той беше един от кандидатите, които не пожелаха да се явяват на преки или задочни дебати с другите кандидати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com