Осем имена в битка за "Почетен гражданин" на Асеновград утре

5700
Осем имена в битка за "Почетен гражданин" на Асеновград утре
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Кой ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" на Асеновград, решават съветниците в града. Гласуването ще бъде тайно, а кандидатите за носители на титлата са осем на брой. Петя Буюклиева е една от ярките личности в съвременната българска музика. Тя има изяви на родна и международна сцена. Многобройни са и благотворителните й концерти и изяви, свързани с културния календар на общината, се посочва в мотивите на предложението. В две свои песни тя възпя мястото, в което родена и израснала, а именно: "Мой Асеновград" и "Асеновградски елексир". Буюклиева е подготвила и проект за създаване на музикален фестивал в града. Певица дари средства и творчески труд за изграждането на един от храмовете в Асеновград.

Сред другите имена, предложени за удостояване с "Почетен гражданин" на града, бе това, на Николина Йочева. От 13 години тя е председател на Общинското ръководство на "Пенсионерски съюз-2004 г.". Тя е родена в китното родопско село Павелско, община Чепеларе. Детството й преминава в Дом за сираци "Кочо Ковачев" в Асеновград. Като председател на Пенсионерския съюз тя живее с радостите и мъките на пенсионерите в града. С нейно съдействие е открит втори клуб в Асеновград, като се откриха и нови в селата Тополово, Патриарх Евтимово, Конуш, Избеглии и Златовръх, а в Бачково - предстои. Под нейно ръководство хорът на пенсионерите постига високи резултати по различни фестивали и надпявания.

Световна шампионка по карате стана почетен гражданин на град Левски

Световната и двукратна европейска шампионка по карате киокушин Мариела Любенова стана почетен гражданин на родния си град Левски. На тъ...

Предложение за получаване на званието "Почетен гражданин" бе отправено и за доктор Никола Тодоров. Мотивите за неговата номинация са, че той има изключителен принос и заслуги за развитието на здравеопазването, научния и социалния живот в община Асеновград. Известен е с пословичната си дарителска дейност и целите си за запазване на културното наследство на града. От 1977 г. до настоящия момент той активно работи и лекува пациенти в общинската МБАЛ-Асеновград. Той става първият в града специалист по нефрология и въвежда съвременните методи в диагностиката и лечението на бъбречните заболявания. Той първи в страната провежда профилактични прегледи с ехограф. Доктор Тодоров създава две отделения в асеновградската болница - Второ вътрешно и Отделение по хемодиализа. Под негово ръководство за първи път в града се въвежда коремна ехография. Той е активен участник в редица европейски и световни форуми и конгреси по бъбречни болести и ехография. Освен лекар, доктор Никола Тодоров е и писател, поет и краевед. Той е роден на 10.04.1948 г. в село Манастир, като по-късно се заселва с родителите си в Асеновград, където завършва средното си образование.

Васка Владимирова също бе сред изтъкнатите творчески личности, номинирани за "Почетен гражданин" на града. Родена в семейство на интелектуалци през 1936 г. и до днес тя е преподавател по пиано. Тя завършва средно музикално училище в Пловдив, след което и Българска държавна консерватория. Васка Владимирова започва своята преподавателска дейност в школата по пиано на Народно читалище "Родолюбие", веднага след като завършва музикалното училище. Заедно със съпруга си Георги Терзиев през годините организират гостуването в Асеновград на изявени български музиканти и композитори. Целият професионален живот на Владимирова е посветен на пианото и нейните ученици, които по-късно се радват на признания, успешна музикална кариера и множество награди за таланта и уменията си.

Талантът на Дамян Велчев също се нареди сред номинациите за "Почетен гражданин" на Асеновград. Повод за предложението да му бъде връчен призът посмъртно е това, че той е популяризирал с оперното изкуство из цялата страна името на Асеновград. Велчев е имал и немалко благотворителни изяви в сферата на културата. През 1962 г. той е станал лауреат на Световния младежки фестивал в Хелзинки.

Виктория Стефанова е колоритна личност на Асеновград, заради което също е предложена за приза "Почетен гражданин". Тя е добре позната сред асеновградчани, като "Жената-Поезия" и е известна с приноса си в духовен и културен аспект в града. Тя знае на изуст над 110 стихотворения, поетични фейлетони, прозаични творби. Със завладяващите си рецитали е печелила призови места, представяйки Асеновград на различни конкурси.

Историк стана почетен гражданин на Смолян посмъртно

Доц. д-р Христо Гиневски бе обявен днес за почетен гражданин на Смолян посмъртно. Предложението на кмета Николай Мелемов бе одобрено с ...

По повод 80-годишния юбилей на учителя, роден в семейство на бежанци от Врдарска Македония и заживял по-късно в Асеновград, за "Почетен гражданин" е предложен и Георги Коройчев. Той е първият носител на престижната регионална награда "Петко Москов". Удостояван е и с плакет и почетни грамоти на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката. Организатор и ръководител е на единствения в света Национален пленер по рисуване "Амбелино", отразен и публикуван в Сборник от международна конференция на ЮНЕСКО. По време на форума, в продължение на седмица учители и ученици вървят заедно по пътя на творчеството, опознавайки иконописа, архитектурата, традициите и обичаите на асеновградския регион.

Още един асеновградчанин - Росен Чаталбашев - е сред номинираните за "Почетен гражданин". Той е главният инициатор за побратимяването на община Асеновград със Старий Оскол в Русия. Чаталбашев е родом от Гоце Делчев, но в основният му бизнес е съсредоточен в града на виното. Той е собственик на голямо предприятие и така осигурява работа и поминък на множество асеновградчани. Гласуването за "Почетен гражданин" на Асеновград ще се осъществи утре по време на априлското заседание на Общинския съвет в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com