Повече от 10 души направиха предложения по време на обсъждането на бюджет 2021 на Асеновград

1675
Повече от 10 души направиха предложения по време на обсъждането на бюджет 2021 на Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Повече от 10 души направиха изказвания по време на днешното обществено обсъждане на бюджет 2021 на община Асеновград. Сред тях имаше кметове на населени места в региона, общински съветници, общественици и граждани. Предложенията бяха разнородни и касаеха различни части на общината. Някои предложиха конкретни улици, които не са ремонтирани от години, да бъдат предвидени за асфалтиране. Други поискаха изграждане на детски площадки. Засегната бе темата за закуските, които се предоставят безплатно на учениците в училищата, както и за увеличаване на зелените пространства в Асеновград.

Сред конкретните предложения бе това, да се отделят 14 000 лева за асфалтиране на улица „Захари Зограф“ – до читалището в село Боянци. По искане на кмета на населеното място обаче в Инвестиционната програма на Асеновград вече са заложени пари за ремонтиране на друг участък, стана ясно от изказване на заместник-кмета по строителството Стоян Димитров. Жители на града отправиха молба за асфалтиране на улица „Поп Матей“. Те се оплакаха, че при по-обилни валежи от дъжд цялата дъждовна вода от главния път се стича и събира в горепосочения участък и преминаването става трудно. А самата отсечка между улиците „Захари Стоянов“ и „Александър Стамболийски“ не е ремонтирана от много дълго време и вече има нужда от преасфалтиране и подмяна на тротоари и бордюри. Изграждане на детски площадки поискаха жители от квартал „Горни Воден“ и района на „Зъбчето“. Сред интересните предложения беше да се осигурят 400 лева за геодезическо заснемане на бъдещ парк и ботаническа градина в квартал „Баделема“, с което ще се направи първата крачка към създаването на зеленото пространство.

Ето кои са приоритетите в новия бюджет на Плевен

Като консервативен и разчетен на база очаквани реални приходи определи проекта за Бюджет`2021 кметът Георг Спартански. Общественото обс...

Живеещи в блоковете до кръговото кръстовище при църквата „Свети Атанасий“ (откъм центъра) отправиха искане за облагородяване на междублоковото пространство в зоната, тъй като при валежи от дъжд и сняг там се образува огромно езеро от вода и кал. Мястото се ползва за паркинг от живеещите в района и от много години е в подобно състояние. Заместник-кметът по строителството на Асеновград инженер Стоян Димитров съобщи, че зоната е включена в Инвестиционната програма. Предвидени са общо около 350 000 лева. Обектът ще се изпълнява в два етапа, като за първия ще е необходима сумата от около 135 700 лева. Предложение за изграждане на водопровод и канализация бе направено за улица „Матей Преображенски“. Реновиране поискаха и спортисти за гребната база край язовир „40-те извора“. Отправен бе въпрос и за улица „Младен Митроколев“, която е изпълнена в първи етап. Към момента вторият етап от изпълнението й ще се забави, тъй като средства са насочени за участък, който се явява по-основна пътна артерия и от там преминават стотици моторни превозни средства (МПС) и пешеходци ежедневно. Това е улица „Свети Кирик“.

Обсъди се и темата за ремонт на пътя, за който бе организирана подписка от кметове на населените места. Провела се е среща между кмета на общината доктор Христо Грудев и директорът на Областно пътно управление – Пловдив. Предстои да се извърши остойностяване на ремонтните дейности, след което – и варианти за осигуряване на финансиране. Оглед ще бъде направен и на двора на ДГ „Дружба“, с цел да се извърши текущ ремонт. На общественото обсъждане на бюджета за настоящата година на Асеновград имаше и представители от малкото туристическо село Косово. Те обявиха, че интересът към населеното място в последно време се е повишил. Проблем си остава обаче недостигът на вода, особено през почивните дни. Хората помолиха да бъде направено разширение на резервоара или да се създаде допълнителен. Те обявиха готовността си да помагат с доброволен труд, логистика, идеи или с каквото друго е необходимо.

Общински съветник отправи предложение община Асеновград да отдели по 0,20 лева за всяко дете от I до IV клас, които да бъдат прибавени към цената на безплатната за учениците закуска. Общата прогнозна стойност на сумата е в размер на 50 000 лева до края на учебната година за около 2000 деца. Целта на предложението е учениците да получават по-качествена храна. Заместник-кметът по финансите в Асеновград доктор Теньо Манолов посочи, че финансиране ще се намери, но това по никакъв начин не може да повлияе или осъществи контрол върху качеството и количеството на предоставяната закуска, тъй като изборът на изпълнител, провеждането на обществените поръчки за доставчици и контролиране на извършването на услугата е изцяло ангажимент на училищните ръководства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com