С кворум от половината съветници Асеновград може да отнеме почетното гражданство на отец Йордан

1776
С кворум от половината съветници Асеновград може да отнеме почетното гражданство на отец Йордан
Снимка: Actualno.com

Над 1 300 души се подписаха в петицията, с която граждани искат отнемане на почетното гражданство на архиерейския наместник на Асеновград ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев. Подписката вече е внесена в местния парламент. Поради късното й входиране тя не влезе за разглеждане на днешното заседание, уточни за Actualno.com председателят на съветниците в Асеновград доктор Светозар Шуманов.

Той уточни, че това е гражданска инициатива и е в рамките на законовите норми. Следва Председателският съвет, на който трябва да присъстват всички председатели на политически сили в града, да реши дали подписката ще влезе за разглеждане в заседание. Едва тогава предложението ще бъде обсъдено в постоянните комисии „Правна“ и „Образование и култура“, след което достига за гласуване в зала. Предвидена е процедура, чрез която общинските съветници могат да решат дали почетното гражданство на отец Йордан Георгиев да бъде отнето, или не. За разлика от вота при удостояване със званието, гласуването тук е явно.

Отнемане на предимство причини катастрофата в Асеновград, при която пострадаха деца

Отнемане на предимство причини катастрофата, възникнала на изхода на Асеновград, за която Actualno.com ви информира още вчера. Припомн...

Правило регламентира възможността един или двама от старейшините да отправят конкретно предложение, с което процедурата да се извърши тайно. Интересен факт е, че за да бъде удостоен асеновградчанин с титлата „Почетен гражданин“, са необходими най-малко 17 гласа „За“. А отнемането на званието може да се случи и с кворум от половината старейшини.

Т.е., на заседание на Общински съвет-Асеновград трябва да присъстват най-малко 17 от съветниците и ако девет от тях дадат своя положителен вот, почетният гражданин вече може да не бъде такъв. А това може да се случи при мотиви с основание за уронване престижа на Асеновград, извършено престъпление и други. В петицията си хората обвиняват отец Йордан в „съзнателно разделение на вярващите в града“, в „системно писане на доноси и фабрикуване на лъжи срещу неудобни за него хора“, както и в „доброволното му сътрудничество с Държавна сигурност“.

Ситуацията е прецедент за Асеновград, тъй като досега не е бил отнеман почетен знак на асеновградчанин. Дали това ще се случи, или не, ще стане ясно евентуално през сесията на Общинския съвет в града в края на август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com