Селски читалища от Асеновградско ще бъдат ремонтирани с европари

2496
Селски читалища от Асеновградско ще бъдат ремонтирани с европари
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Няколко читалища в села от община Асеновград ще бъдат ремонтирани с европейски пари, ако проектите на местното ръководство бъдат одобрени за финансиране. Общата сума, която се очаква да бъде отпусната, е в размер на около 550 000 лева, разпределени в две позиции. По едната ще се кандидатства за отпускане на 311 000 лева, а за другата - 241 000 лева. Някои от читалищата, които ще получат възможността да се радват на ремонт, са в селата Тополово, Избеглии, Боянци, Нови извор, Червен и други.

Със средствата ще се наблегне най-вече на ремонтите на читалищните покриви. Ако сумата е достатъчна ще бъдат извършени и подмяна на дограма и вътрешен освежаващ ремонт. Не е планирано да се купуват оборудване и мебели. Предвижда се да се наблегне основно на ремонта, тъй като това е най-належащо. С проекта община Асеновград ще кандидатства чрез Местна инициативна група (МИГ) "Куклен - Асеновград" по Оперативна програма "Развитие на селските райони". Одобрението си за това дадоха съветниците от местния парламент още преди няколко месеца. А сега, за да се направи сравнение и да се уточни дали предложените цени от фирмите изпълнители са реалистични, са обявени пазарни консултации. Те са публикували на интернет сайта на община Асеновград.

Министерството на културата обмисля промяна във финансирането на читалищата

Министерството на културата ще организира среща за решаване на проблема с дейността и финансирането на читалищата. Това обяви в Сливен ...

Чрез тях се цели да съберат най-малко три оферти и да се направи оценка. Накрая, след като общината кандидатства и бъдат одобрен проектът с отделните му подпозиции, ще бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши ремонта. И едва тогава ще започне реалната работа по ремонтните действия. Предвидено е да се кандидатства по Мярка 7, с подмярка 7.2 - „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

В конкурса за пазарната консултация могат да се включат всички заинтересовани - независими експерти или органи или други участници на пазара. Необходимо е да има регистрация в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) към Строителната камара. Срокът за подаване на оферти е до 17:00 ч. на 15.10.19 г. Основният критерий, по който ще бъде извършена пазарната консултация, е "най-ниска цена".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com