Ще оставят ли да загине още един паметник от наследството на Асеновград?

7851
Ще оставят ли да загине още един паметник от наследството на Асеновград?
Снимка: Actualno.com

Разрушава се поредната сграда – паметник от културното наследство на Асеновград, алармираха граждани. Постройката е препродавана няколко пъти през последните години. В момента видимо външното ѝ състояние не е добро. Няма яснота какво точно предстои, като ремонтни дейности.

Имотът е известен сред местните, като Караджовата къща, намира се на улица „Крепостна стена“ №14 в Асеновград и е частна собственост. Притесненията на асеновградчани са, че поредната част от културно-историческото наследство на града ще потъне изгнание. За да не допуснат това, група инициативни граждани са сигнализирали до Общинска администрация в града, с искане компетентните органи да вземат отношение по казуса и целостта на сградата да се запази. Справка показва, че според Закона разходите за аварийни ремонти и поддържане на недвижими паметници на културата, ако не могат да бъдат осигурени от техните собственици, се поемат от Общината или държавата, срещу ипотека на имота. От друга страна, задължение и на Историческия музей е да следи всяко преустройство на обекта, защото според експерти къщата се намира под калето „Свети Архангел Михаил” и се очаква да има археология под нея. Ако се открие такава, собственикът е длъжен да заплати археологическите разкопки.

Асеновград прехвърля на държавата ангажимента по грижата за общинските язовири

Община Асеновград ще прехвърли безвъзмездно в собственост на държавата язовирите си. С това са съгласни всички 29 присъстващи на днешно...

В отговора, от страна на Община Асеновград, не се съобщават името на настоящия притежател на Караджовата къща. Със заявление до Общинската администрация в града собствениците са уведомили Общината, че сградата е естествено износена и негодна за ползване. Съгласно Закона за културното наследство, собствениците на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. С писмо до Министерството на културата, кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов е уведомил, че е необходимо да се извършат ремонтни и възстановителни дейности по жилищната сграда. Поискал е становище и предписания за последващи действия, които са получени по-късно.

Назначена е специална Комисия с представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, Националния институт за недвижимо културно наследство-София, РДНСК-Пловдив и Община Асеновград. Установени са какви следва да бъдат необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Ремонтът, който собствениците на обекта са започнали, се извършва съгласно изискванията на Закона за културното наследство, увериха от Община Асеновград. Караджовата къща е архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „ансамблово значение” и съгласно Закона за културното наследство запазва своя статут и категория на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Обектът попада в груповия паметник на културата Хълм „Свети Архангели” в Метошката махала и е архитектурно-строителен паметник на културата, с категория „местно значение”. Къщата е на наследниците на фамилията Караджови – братята Христо и Сотир. През 80-те години на миналия век е обявена за част от груповия паметник на културата. Сградата е построена в средата на 19-ти век и за времето си е била една от големите богати къщи. Характеристиката ѝ е несиметрична възрожденска къща.

Постройката е рядък пример на къща с чардак и портик, а пред него - с колони и арки. Силно преустроена e в наше време, като са й подменени оригиналните дограми и са поставени типичните за 60-те години три и четирикрилни прозорци. Сменени са и колоните на портика, чийто детайли тогава биват декорирани с тапети и бои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com