Собственици започнаха процедура по застрояване на зелена площ в Асеновград, "арестуваха" кола

7830
Собственици започнаха процедура по застрояване на зелена площ в Асеновград, "арестуваха" кола
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Пореден абсурд в Асеновград. Имот - зелена зона, заради който бяха проведени дни на протести с демонстрации и палатков лагер, вече е ограден от собствениците и видимо теренът се подготвя за строеж. Неволно или нарочно в частната зона попадна автомобил на семейство от Асеновград, живеещо на улица "Сливница" №35. Блокиран е и достъпът на пешеходци. От няколко дни хората не могат да изкарат возилото си от мястото, заради поставени заграждения.

Митинг в Асеновград в Деня на детето срещу застрояване на зелена площ

Асеновградчани се вдигат на протест заради застрояване на една от последните останали зелени площи в асеновградския квартал "Христо Бот...

Така, колата остана "арестувана". По първоначална информация, наследници на имота на Георги Иванов са отцепили района - както улицата, така и тротоара към нея. На мястото е поставена бетонна ограда и телена мрежа, като по този начин улицата остава без изход и вход. В заградената зона попадна и противопожарен кран, който при нужда се ползва за три квартала - „Младежки", „Баделема” и „Христо Ботев”.

Потърпевшите разказват, че преди две седмици наследниците на имота са го оградили с телена мрежа. Още тогава жители на квартал „Баделема” са протестирали, че при монтиране на заграждението не е спазен кадастралният контур. "Местни органи, които би следвало да са ангажирани с проблема, не взеха никакво отношение, за да бъде спазен Законът за устройство на територията и мълчаливото им съгласие за оградата подтикна наследниците да я бетонират на две места, и то пак не по белия контур.", обясняват ситуацията асеновградчани. Те разказват, че опитващите се да попречат на случващото се, са били откарани в Районното управление на МВР в Асеновград, за да пишат обяснения. "Дежурният прокурор кой знае къде се беше "запилял" в този момент. Ситуацията не мина и без инцидент. Възрастна жена бере е в болница, заради стресът, който преживява.", коментираха развълнувано живеещите около земята със спорния казус.

Припомняме, че имотът е с големина около 900 квадратни метра. Зоната е единствена зелена площ в района и е разположена в близост до Палеонтологичния музей. През изминалото лято живеещи наоколо организираха подписка и активни протести срещу унищожаването й и на нейно място - изграждането на жилищна сграда. В резултат на действията на асеновградчани, на редовното си заседание на 11.07.18 г. Общински съвет–Асеновград отмени предишното си решение за застрояване на градинката. Като обезщетение, наследниците на земята би следвало да бъдат овъзмездени със съответен общински имот и зелената площ да бъде запазена за обществено ползване, казва председателят на инициативния комитет Мария Аврионова.

Дали местната власт е безсилна по отношение по казуса, или причината е друга и дали поредната зелена площ в Асеновград ще бъде унищожена и застроена така, както се отсичат и десетки дървета в града, предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com