Срутиха паметник на културата в Асеновград

7467
Срутиха паметник на културата в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Срутиха „Караджовата къща“ в Асеновград, вписана в списъка с паметниците на културата на България. Сградата се намира на улица "Крепостна стена" №14 в града. Оправдаха се притесненията на група асеновградчани, които още в края на август тази година алармираха, че постройката вече е в частни ръце и предстои разрушаване на целостта и автентичния ѝ вид.

Малко хронология на явно обречената кауза - гражданите, ангажирали се с казуса, сигнализираха за случващото се чрез писмо до общинската администрация в Асеновград и Министерството на културата. Отговор от страна на държавното ведомство към асеновградчани и до момента липсва. След сигнала, общинските власти на Асеновград също изпратиха писмо до Министерството на културата с искане за становище и предписания за последващи действия, относно съдбата на „Караджовата къща“. Тогава бе назначена специална комисия, която извърши оглед. А становището, което оповестиха публично от местната управа бе, че ремонтът, който собствениците на обекта са започнали, се извършва съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

Ще оставят ли да загине още един паметник от наследството на Асеновград?

Разрушава се поредната сграда – паметник от културното наследство на Асеновград, алармираха граждани. Постройката е препродавана ...

Три месеца по-късно „Караджовата къща“ в Асеновград вече е напълно опустошена. Бутнат е покривът ѝ и целият втори етаж, който с типичните си автентични орнаменти символизираше някогашния станимашки живот. Така загина още един спомен от културното наследство на Асеновград. А малките асеновградчани ще научават за него само от снимки и разкази. Бавно, но сигурно и ясно се заличава асеновградската история. Какво ще бъде построено на мястото на „Караджовата къща“ в Асеновград засега не е ясно. Екипът на Actualno.com отправи запитване до градската управа и веднага, след като бъде обявено становище по казуса, ще Ви информираме.

Припомняме, че обектът попада в груповия паметник на културата Хълм „Свети Архангели” в Метошката махала. Къщата и е архитектурно-строителен паметник на културата, с категория „местно значение”. Сградата е построена в средата на 19-ти век и за времето си е била една от големите емблематични богати къщи.

В постовете си из социалната мрежа асеновградчани се питат дали същата съдба ще последва и останалите паметници на културата в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com