Вечната ромска тема - в Асеновград се оплакват от силна музика, но не и официално

12147
Вечната ромска тема - в Асеновград се оплакват от силна музика, но не и официално

За силна музика, чуваща се от ромската махала на Асеновград до късно вечерта, сигнализираха граждани. Те обясниха, че всяко лято ситуацията се повтаря, независимо дали е на обяд или през нощта. информира кореспондентът на Actualno.com в града.

По думите им, „кръшните кючеци“ звучат толкова силно, че се чуват на километри разстояние. Особено в летните горещини, когато почти във всеки дом има отворен прозорец през нощта, е доста трудно да се спи, жалват се потърпевши, живеещи в съседство с ромската махала.

Четири града в България страдат най-много от шумово замърсяване

Една четвърт от населението на Европа е изложено на опасно високи нива на шум. А в България жертви на високите децибели са две трети о...

Въпреки недоволството на гражданите, няма подадени жалби за шум в Общината през първата половина на тази година, коментира секретарят на инженер Петър Иванов. Той заяви, че за сравнение, през миналата година сигналите за нарушаване на нощната тишина в ромската махала на града са били не повече от два. Процедурата изисква, когато имат събитие със силна музика, предимно на открито, до по-късните часове на деня, да се подаде молба с искане до кмета на Асеновград. Това е начинът, чрез който се издава разрешение с определено време, извън регламентирано в Наредбата за осигуряване на обществения ред, чистота, организация и безопасност на движението на територията на общината. Според нея, „с цел осигуряване нормални условия за труд и отдих на гражданите“ чрез член 3, точка 2, се забранява „високото говорене, пеене, свирене и създаването по какъвто и да е начин на шум на места в близост до жилищата на гражданите и други обществени места през времето от 22 ч. до 6 ч., а в жилищните зони и от 14 ч. до 16 ч.“.

По думите на инженер Иванов, допуска се официалното разрешение за осъществяване на мероприятия със силна музика през летния сезон да бъде до не по-късно от 23:30 ч., а през зимата - до 22 ч.. След издаването му се уведомява полицията в Асеновград, която осъществява контрола по спазването на обществения ред в града. Ако има нарушение извън разрешеното време, граждани имат право да сигнализират на телефон 112 или в Районното управление на МВР в Асеновград, както и да подадат жалба при секретаря на Общината.

Често, обаче, музиката се намалява, докато полицаите са на адреса. След това отново се увеличава, споделиха асеновградчани. А по сигнала, подаден в Общината, следва да се извърши проверка. Търси се отговорност от човека, който е подал молбата с искането и е провел мерояриятието. Ако действително се установи нарушение, му се налага санкция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com