X
 
 

Втори случай на безследно изчезнал вот в Асеновград

5497 0
Втори случай на безследно изчезнал вот в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев
Втори случай на неотчетен вот в Асеновград. За това сигнализира 28-годишната асеновградчанка Ваня Маркова, предава кореспондентът на Actualno.com.

След като прочела разказа на Райна Георгиева, тя също проверила протокола, от избирателна секция №18, в която е гласувала. Оказало се, че на преференцията за определения човек и партия пишело „0”. Погледнала и в сумата на недействителните бюлетини, където било вписано същото число.

Ваня е образован и грамотен човек, докторант по химия. Също както Райна Георгиева, обяснява категорично, че е не възможно да е отбелязала друг номер. А ако беше излязла с химикала от квадратчето или пък друго - бюлетината й щеше да бъде в графата на недействителните гласове. Оказва се, че този вот е безследно изчезнал.

Липсващи са и още два гласа на възрастно семейство от Асеновград. Те не пожелаха да бъдат споменавани с имена, но със съжаление обясниха, че дни след провеждане на вота, са разбрали, че са допуснали грешка при попълване на бюлетините и реално би следвало да им се водят невалидни.

За конкретната партия обаче в същата секция №18 в протокола за избор на общински съвет не са вписани недействителни гласове. Така на практика техният вот също е безследно изчезнал. По своя случай Ваня Маркова вече уведомила с жалба Общинската избирателна комисия (ОИК) в Асеновград, както и Централната избирателна комисия (ЦИК) в София, прилагайки протоколите сканирани в печатен и писмен вид. Тя настоява да бъде отворен чувалът с бюлетините и да се извърши преброяване в нейно присъствие.

Томислав Дончев предупреди за втори "Костинброд" за балотажа (ВИДЕО)

Ще има опити за компрометиране на изборния процес преди втория тур на местните избори в София. Това обяви на пресконференция на ГЕРБ ви...

Пред Actualno.com момичето заяви, че ще търси правата си до последната инстанция. В готовност е дори да сезира президента на България Румен Радев за случващото се в Асеновград. Планира се още, заедно с Райна Георгиева и в случай на други потърпевши, да бъде иницииран и подготвен групов иск, за да се изясни по съдебен ред истината за ситуацията.

А ето как ние можем да проверим дали нашият вот е отчетен, или не, и какъв е редът да сигнализираме при установена нередност.

1. Влизаме в сайта на ОИК в съответния град.

2. Отиваме до секция „Резултати”. Натискаме върху нея и там ни излизат протоколите от всички секции по номера.

3. Търсим номера на избирателната секция, в която сме гласували, и натискаме върху числото й.

Десните в Перник подкрепиха Вяра Церовска

Десните политически сили в Перник подкрепиха кандидатурата на д-р Вяра Церовска за кмет на община Перник. Лидерите на демократично мисл...

4. Появява се малко прозорче, което ни пита дали искаме да проверим избора за кмет, или този, за общински съветници. В случая на Ваня и Райна става въпрос за преференциален избор, т.е. търсим – номер на конкретен кандидат за съветник.

5. Проверяваме числата, като установяваме, че в конкретния казус на определените места е написано само „0”.

6. Разглеждаме и броят на недействителните бюлетини, който отново ни посочва, че няма такива от конкретната партия.

Ето така Ваня Маркова и Райна Георгиева разбрали, че гласът им е изчезнал безследно.

А каква е процедурата, ако и вие откриете подобна нередност? Подава се жалба до ОИК в съответната община с копие до ЦИК. В срок до 24 часа местната комисия следва да се произнесе с решение. Ако това не се случи, може да потърсите такова, именно от ЦИК. При вариант, че и от там не обърнат внимание, следващата стъпка е сигнал до президента Румен Радев, завеждане на дело в Административен съд и дори в Европейския съд по правата на човека.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители