За част от новите и старите лица - кандидати за кметове на Асеновград

14106
За част от новите и старите лица - кандидати за кметове на Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

С наближаване началото на предизборната кампания за избори за кмет и общински съветници, дискусиите по темата в Асеновград стават все по-ожесточени. Асеновградчанинът и общественик Стойчо Тосков реши да обобщи ситуацията, относно приближаващия местен вот в града. Той анализира един по един основните кандидат-кметове и партиите, от които са подкрепени.

Ето какво пише Стойчо Тосков: "Един след друг политически фактори започнаха да обявяват кандидатури и залагания за Местни органи за управление 2019 г. – 2023 г. общински съвети, кметове на населени места, кметове на общини.

ПП "Зелено движение" издигна Дамян Борисов за кандидат-кмет на Асеновград

Първото ново лице сред досегашните познати, официално регистрирано в Общинската избирателна комисия за тазгодишните избори за кмет и об...

Първи заяви готовността си да се бори за кметското място докторът на историческите науки Дамян Борисов. Той е автор на двутомната книга "Справочник за селищата в Северна Тракия през XVI вek". Съавтор е на "Стопанска история на България XV-XX вek" и на „Стенимахос - Станимака - Асеновград”. Последната творба разказва за развитието на социално-икономическата и духовна история на града и региона. Дамян Борисов е съавтор и на множество научни публикации. Университетски преподавател, а също и учен, който работи директно с османски архиви в Истанбул, Атонския манастир и София. Той е личност, чийто потенциал Асеновград не успя да ползва. Очевидно той не се вписва в интересите на партийните сметки и със своята независимост показа, че няма да участва в партийни и корпоративни игрички. Организационните му качества проличаха във всички дейности, с които се е захванал. Като добавим и неподлежащия му на възражения стремеж всичко да е в полза на града и асеновградчани, а не на лични интереси, непрестанният хъс да учи нови неща, да вниква в тях из основа и да ги анализира, можем да кажем, че Борисов е много сериозен кандидат за кметското място.

Но… На Дамян Борисов му тежи внезапното, може би обмислено от него, но останало неразбрано, напускане на позицията му на общински съветник от „Зелените”. А като такъв беше най-аргументираният и най-яркият в заседания на Общинския съвет. С напускането си очакваше в групата на „Зелените” да се задействат нови, мислещи, познаващи, самообразоващи се, развиващи и оборващи тези в необятната материя на местното управление негови съпортващи от младата, но надеждна асеновградска група. Може би, избирателите ще го припознаят отново като техен изразител, ако подготви програма за управление на общината – конкретна, тримесечна, шестмесечна, годишна, по приоритети, по обекти, по срокове за изпълнение.

Вторият, който обяви кандидатурата си е инженер Христо Бозов. Появи се със забавното мото „По-готиният кмет”. Публикува блестящата си диплома на строителен инженер по хидромелиоративно строителство от ВИАС-София - едно от най-авторитетните висше учебно заведение. Има опит в „Напоителни системи”-Асеновград, в строителството на пловдивски МОЛ. Има завършени курсове за специализация по напояване и управление на почвите в Израел. Всичко това е доста солидно, а като добавим, че строителните инженери и архитекти са били винаги в топ класацията за кметове, заради знанията, които носят у себе си, можем да определим, че инженер Христо Бозов е преценил ползата на града от него. Първият въпрос, който се появи към кандидата, е дали показаното в дипломата е свързано с успешна практика.

Но… Със самото си появяване Христо Бозов се обърна грубо и невъзпитано към един от критикуващите го с „Тука настъпи мотиката, мойто момче!” Това не е еднозначно и говори за други неща, а ще тежи през цялото време на кампанията му, ако не се извини на младежа и всички заради непремерения си брутален  изказ. Ако инженер Бозов участва в изборите, което не е много сигурно, поради определения праг на събрана подписка за издигане, то той, с израз в стил: "Не ме гледай тъпо, градски!" би въвел водевила за развлечение на местните. Спомен мил за незабравимите Йоло Денев и Жорж Ганчев – „Бероне, кажи и ти!"

За да прекъсне 8-годишното управление на БСП в най-големия необластен град, ГЕРБ игра на сигурно с кандидатурата на доктор Христо Грудев. Предполагаемо, на него няма да му се иска да замени удобната парламентарна банка с „плювалника”, наречен кметски стол. Още повече, че знае от зародиш многобройните асеновградски проблеми. Богатият му административен опит се допълва от качеството му на заместник-областен управител. Единственото му „спасение” от Асеновград би било, ако Бойко Борисов го пази за областен управител за след Здравко Димитров или за здравното министерство. Но това е по-малко вероятно, тъй като българският премиер решава кадровите проблеми в момента, в който възникнат, а не с предварителни настройки за бъдеще. Добрата визия на Христо Грудев, сърдечното му отношение към съгражданите при личен контакт е огромно предимство. Това е в противовес на лансираната мълва, че е горделив и недостъпен.

ПП "Зелено движение" издигна Дамян Борисов за кандидат-кмет на Асеновград

Първото ново лице сред досегашните познати, официално регистрирано в Общинската избирателна комисия за тазгодишните избори за кмет и об...

Но… Доктор Грудев допусна няколко грешки преди 8-10 години в качеството си на кмет и сегашни такива. Беше наложил тотална забрана на гражданите да влизат в кабинетите на служителите, освен в един единствен ден и час. А общинската администрация е призвана да решава всички проблеми на гражданите на територията. След бурното недоволство на граждани и медии злополучната практика бе отменена, но горчивината у избирателя остана. През годините на лидерство Христо Грудев не изгради млади кадри, които да навлязат пълноценно в обществено-политическия живот. Има някакви наченки на появяване на нови лица, но те изглеждат твърде ефирно. Голямата слабост на ГЕРБ-Асеновград е, че в продължение на осем години не се позиционира като смислена опозиция на местната власт, а кротко или инцидентно правеше „включвания”. Това несъмнено води до съмнения за колаборация с управляващите делата в общината. Колаборация за предполагаема корпорация е твърде дозирано, но е възможна. Асеновградският ГЕРБ няма ПР присъствие на местна територия. Няма изградени съвременни комуникации с гражданството, няма присъствие в местните медии, колкото и ограничени да са те. Дано не повтори по някакъв, даже приблизителен начин, отношението на една от бившите кандидатки на ГЕРБ за кмет на града към гражданите, когато говореше за тях като за хора „там, долу в провинцията”. А това автоматически отблъсна и разколеба последователи на партията. Шансовете на д-р Христо Грудев придобил сериозен административен и политически опит са огромни в надпреварата за първото място в предстоящата кметска надпревара.

БСП. Социалистическата партия в Асеновград управлява безметежно в продължение на два мандата в лицето на доктор Емил Караиванов. Безспорно той носи негативите на 8-годишното управленско изхабяване. Създаденият образ на добрият човек не бе достатъчен за добри управленски реализации. Основното впечатление е, че действащия два мандата кмет прие длъжността си като представителна – да чете хубави слова на тържества и да награждава съграждани.

Но кметът има други много по-важни роли – разпоредителна, изпълнителна, контролна, организационна. Защото той е царят и господарят от деветте асеновградски километра на пловдивския път до Новаково и от Косово до Конуш. С 29 населени места и около 60 000 души население. И от неговият работен капацитет зависи в много голяма степен добрият ден на асеновградската община. Няма да посочваме множество отрицателни действия и бездействия. Ще маркираме няколко накратко:

След големият протест през 2017 г., събрал цяла България тук, Караиванов чрез умели съветници прехвърли асеновградския проблем на национално ниво. В резултат, проблемът с реда и съблюдаване на наредби и закони не беше решен. Още повече, че се назначи и специален заместник-кмет с ресор „Сигурност”. Но определено резултат не е налице.

„Водният цикъл”. Представян с аплаузи и с постоянство като за „голяма работа” се оказа анонсиран от мнозина очакван провал, който доразруши и де-що имаше нормална улица.

Гражданска инициатива: Кандидат-кметове да прекарат един ден в инвалидна количка

Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и да направят една обиколка на града, за ръководството...

Войнишкият паметник. Една от най-срамните и най-позорните страници на съвременното местно управление. С изграден инициативен комитет от видни обществени фигури от предизборното и следизборното устремление да се реши веднъж завинаги строителството му, със заявка за събиране на дарения, посрещнато с видимото одобрение на всички градски слоеве. Но осем години – нито крачка, нито желание за крачка към идеята да имаме нашия обелиск, където да свеждаме глави пред тези асеновградчани от всички етнически групи, които проляха кръв в защита на Отечеството.

Стадионът. Не е достатъчно да заявиш, че имаш грижа за младите асеновградчани и спорта в града. Необходимо е да покажеш тази грижа. В страната ни вече няма подобни разрушени стадиони, даже в селцата. Учудващо е, че общински съветници - спортно ангажирани, лидери и претендиращи за водачи - не си развалиха рахатлъка за действия в тази посока.

Градският парк. Сякаш административен смерч премина през него. Дървесната растителност е тотално осакатена безпричинно, а тази, която съществува, загива. Тук имаме още един куриоз в планетарен мащаб с най-дълговременното изграждане на поливна система. Очевидно е, че еко специалистите на общината създават проблем, който не се решава чрез отговорни административни решения.

Контактът с гражданите на Асеновград и общината. След историческите асеновградски протести общинската администрация се сгъна и се скри от гражданите. Сега единственият контакт с тях се осъществява задължително с входирана жалба или сигнал. В XXI-я век, когато комуникацията е в ръцете ни, това е най-меко казано глупава приумица на администратор от минало време.

Има още неща, които ще тежат на доктор Емил Караиванов в предстоящата му битка за запазване на кметското място. Но той вероятно е преценил рисковете и плюсовете на третата си кандидатура. За него и за местната БСП трябва да бъде обезпокоителен резултатът от Европейските избори през май тази година.

Гражданска инициатива: Кандидат-кметове да прекарат един ден в инвалидна количка

Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и да направят една обиколка на града, за ръководството...

ДПС. Изборът и тази, както и през 2015 г., е Ферди Кадир. След катастрофата ДОСТ Движението за права и свободи възстановява възможностите си за основен регулатор в обществения и политически живот в страната и на местно ниво. ДПС отгледа и отглежда много свои нови кадри – добре и отлично образовани във всички сфери и е естествено те да търсят реализация и чрез политическата партия. Очаквано е да запази изборните резултати от миналите местни избори. На местно ниво ДПС отново ще има своя звезден час във вторникът на 29 октомври, два дни след първият тур, когато срещу тях на масата за преговори за подкрепа във втория рунд ще застане този, за когото софийската централа на Движението е дала благословията си.

В заключение. Всички избори са с неизвестен край. Има обстоятелства и действия, които дават отпечатък в последния момент. Но каквито и критики, силни или неразумно изпуснати думи се изрекат нека се запазят човешките отношения. Това важи и за нас – асеновградските избиратели!", призовава в края на анализа си Стойчо Тосков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com