Засаждат около 280 дървета в кв. „Запад“ в Асеновград

3612
Засаждат около 280 дървета в кв. „Запад“ в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Днес стартират реалните дейности от дългоочакваното реновиране на квартал „Запад“ в Асеновград. Самият ремонт, както и районът, ще се реализират обособено в шест зони. Сред предстоящите дейности са рехабилитация или цялостна подмяна на уличната настилка в квартала, обновяване на тротоарите, на които новите плочки ще бъдат с различен цвят, и изграждане на вътрешноквартални алеи. Ще бъдат обособени допълнителни паркоместа.

В различните зони ще бъдат разположени детски и спортни площадки, фитнес на открито и уреди за игра на тенис на маса, места за разходка и игра на домашни любимци, кътове за отдих и беседки. В максимална степен ще бъде запазена настоящата зелена система, като ще се засадят нови декоративни растения, треви и общо 280 иглолистни и широколистни дървета. Ще бъде създадено съоръжение за поливане и поставено енергоспестяващо улично и парково осветление, както и видеонаблюдение.

Граждани готвят протест заради сеч на дървета по "Графа"

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" в София тече вече два месеца, но обещанията, които са направени по отношение на запазване на съществува...

Настилката на спортните и детските площадки и на фитнеса на открито ще бъде по-специална – саморазливна и ударопоглъщаща. Зоните за кучета ще бъдат оборудвани с тунел, обръч, мини каскада и други съоръжения. Децата ще могат да се радват на обособени места за по-малки и по-пораснали. Новите детски площадки ще разполагат с пясъчник, пейки, пързалка, катерушка и други интересни уреди. Местата за деца ще бъдат възрастово разделени – за малчугани до 3 г. и за по-големи - от 3 г. до 12 г. На интервенция не подлежат зоните, които са частна собственост.

Всичко това ще бъде изпълнено по проект “Градска среда - благоустрояване на открити публични пространства в град Асеновград”, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, и следва да бъде реализирано за срок от 30 месеца. Теренът, който ще бъде реновиран на територията на квартал „Запад“, е в рамките на над 100 декара. Този е първият голям проект, който Община Асеновград защити успешно и вече стартира, като стратегическа част от осъществяването на Интегриран план за градско възстановяване и развитие.

„Придобивките от него са необходими и отдавна чакани от асеновградчани. Ще се опитаме да извършим максимален размер от работа в следващите три-четири месеца, за да може реализацията на дейностите да се извърши максимално бързо и да не се създава продължително неудобство за гражданите.“, посочи кметът Емил Караиванов. Засега не се очаква и промяна, относно движението на автобусите по линиите на обществения транспорт. Ако такива се наложат, асеновградчани ще бъдат информирани своевременно. Самият проект стартира на 21.06.17 г. - и се очаква да приключи до 21.12.19 г.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 5 800 000 лева. От тях приблизително 5 000 000 лева са европейско, а останалите - национално съфинансиране.

Екоактивисти: Половинвековни здрави дървета в София ще бъдат премахнати заради метрото

Екоактивисти и обществени организации, защитаващи запазване на културното наследство на София, алармират, че половинвековни здрави дърв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

„Асеновградски баири“ – Два дни спорт, музика и адреналин

„Капка по капка - живот“ – кръводарителска кампания в Асеновград

ДФ „Асеневци“ – Асеновград набира нови доброволци

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com