Докато бомбардира квартали в Алепо, Русия изпусна Ислямска държава в Палмира

8066
Докато бомбардира квартали в Алепо, Русия изпусна Ислямска държава в Палмира

Ислямска държава може би не е вече онази сила, която завладяваше град след град в Сирия и Ирак, както през 2013-2014 година, но дори днес показва, че е достатъчно подготвена организация, за да се прегрупира и да нанася удари.

Последно, това се случи в сирийския град Тадмор или по-известен с името на разположените в съседство руини на древна Палмира. Историческият град в провинция Хомс, беше завзет от Ислямска държава миналата година.

Съдбата на жените в "Ислямска държава" - да умираш хиляди пъти на ден (ВИДЕО)

Надя и Ламия са от племето язиди – кюрдска група, която говори курманджийски език. Историята им е пример как всякаква романтична ...

През март тази година, сирийски правителствени сили и руски части освободиха Палмира и това беше рекламирано като огромно символична победа за президента Башар Асад. Тогава беше организирано пътуване за журналисти, които да отразяват специално подготвения класически концерт на амфитеатъра на Палмира, а сегашният външен министър на Великобритания Борис Джонсън, описа събитието като победа на цивилизацията над варварството.

Но тази неделя, силите на Ислямска държава извършиха бързо настъпление, възползвайки се от това, че сирийското правителство удря предимно бунтовниците в Алепо, и отново завзе Палмира.

Какво се случи?

В един 72-часов блицкриг, Ислямска държава завзе не само град Тадмор, но и стратегическите планински райони Джабал ал Тар и Джабал Антара, откъдето джихадистите имат видимост към Палмира и всички селища, разположени около нея. Освен Тадмор, Ислямска държава завзе газовите и петролни полета около града, военен склад и военни позиции. В неделя все още имаше сражения с останалите живи войници, но до края на същия ден Ислямска държава завзе и последните райони. Според данните има и свален МиГ-23. Убитите членове на правителствените сили са около 260 или поне това сочат докладите от Палмира.

Покрай новините за офанзивата на Ислямска държава, стана ясно и нещо друго: намиращите се в града руски сили напуснаха Палмира четири дни по-рано. Те бяха последвани по-късно от командирите на сирийските части и милиции. Това позволи на няколко дузини бойци на Ислямска държава да напреднат в района.

Сирийската армия е спряла настъплението на ИД край Палмира

Терористите от „Ислямска държава“ са превзели няколко села и петролно находище край сирийския град Палмира, но настъплениет...

В околностите на Палмира, зоната на газовите находища Шаар е защитавана от 800 души от про-правителствената и финансирана от Иран организация Национални сили за отбрана. Към тях са прикрепени допълнително 250 войници. Защитната си роля всички те изпълняват до август, когато операцията е спряна. При нападението на Ислямска държава преди няколко дни, техниката е изоставена без сражения. 44 танка са в ръцете на джихадистите, а също бронирани коли, ракети, муниции. В хаоса загинаха поне 100 души, а други липсват.

По данни на сирийски източник, цитиран от The Daily Beast, лидерът на Националните сили за отбрана в Палмира е бил подкупен от Ислямска държава. Ако това се окаже истина, няма да е първият подобен случай. Всъщност, случва се именно онова, което стана и миналата година. През 2015 силите на сирийското правителство бяха около 3000 души, нападнати от много по-малко хора на Ислямска държава. Тогава сирийските сили просто дезертираха или се изтеглиха. Преди няколко дни се случи същото – атакуващите според данни на SOHR са били едва 200 души, но въпреки това Палмира е отново под техен контрол.

Реакция

Силите на правителството и съюзните му милиции не успяха да организират подкрепления и контраатака. Въпреки това, руската авиация извърши десетки удари по позиции на Ислямска държава. Остава неясно обаче, как армията ще отговори бързо на новото предизвикателство, като се има предвид, че основният фокус на сирийския режим и руските удари, са бунтовническите райони в Северна и Северозападна Сирия.

Към момента основното ядро на сирийските правителствени части или иначе казано – армията – представляват 20 000 войници. Останалите сили са членове на милиции, ръководени от местни бизнесмени с връзки с правителството, както и международни групи от Ирак, Ливан, Пакистан и Афганистан, подкрепени от Иран като организацията Ал Нуджаба и Хизбулла.

ИД си взе обратно Палмира

„Ислямска държава“ си извоюва обратно обявения от ЮНЕСКО за част от световното наследство град Палмира при изненадваща атак...

На фона на бомбардировките в Алепо, Ислямска държава успява да се придвижи и на запада от Палмира, включително да обсади военновъздушната база Т4. Макар и да има сражения и сирийските правителствени сили да успяха да отговорят при намиращия се в района град Таяс, джихадистите успяват да се окопаят и да нанасят атаки.

Бързо прегрупиране

Действията на Ислямска държава от последните няколко дни потвърждават, че членовете на организацията са способни все още да преминават през границата между Ирак и Сирия, да се прегрупират в сигурни селища и да нанасят отново удари. Не би било учудващо, ако след падането на Мосул в Ирак, бойци на Ислямска държава да се смесят с местното население – това се случи в провинция Анбар през 2009-2010 година, когато силите на предшествалата Ислямска държава организация разполагаше едва със стотина бойци.

Тактиката не е нова. Няколкостотин бойци на Ислямска държава, които взеха участие в битките в Сирт, тази година оцеляха не само в Либия, но също и в Мосул, Манбидж, Джараблус и други сражения по протежение на сирийско-турската граница. Сирт може да не е контролиран вече от Ислямска държава, но опасността остава и далеч не се е свършило с темата. Както там, така и в Сирия и Ирак, джихадистите просто изчезват сред тълпата и изчакват до следващия удобен момент.

Според някои изчисления, десетки хиляди членове и бойци на Ислямска държава не са нито убити, нито заловени – те просто са изчезнали. Те или са се смесили с местното население, или са избягали в други държави в Близкия изток, Северна Африка и дори Европа, където е възможно да подготвят нови атаки.

"Ислямска държава" се е изтеглила от Палмира

Терористите от „Ислямска държава" са се оттеглили от древния сирийски град Палмира в неделя по зазоряване. Това се е случило сле...

И когато говорим за отдаване на подходящи моменти за ново надигане на радикалната група, то те в Близкия изток не липсват – действията на режимите в Сирия и Ирак, например, подкрепени от техните външни съюзници, подклаждат недоверието в международната общност и тласкат опозиционери към радикалното.

Въпроси

Междувременно, Русия обвини САЩ за допускането на атаката в Палмира от Ислямска държава. Външният министър Сергей Лавров обвини директно Вашингтон, а изявлението му едва ли не казва, че американците са довели джихадистите до Палмира.

Това изказване освен, че не се базира на факти, то е и опит да се прикрият явни въпроси. Като например защо при отстъплението, което про-Асад коментатори твърдят, че е било организирано, техниката беше оставена в ръцете на Ислямска държава, а не е била унищожена или изтеглена с войниците? Или друг въпрос – защо не се изпратиха подкрепления навреме?

Не на последно място седят и още въпроси: как руските и сирийски сили не са видели приближаващите към Палмира части на Ислямска държава насред гола и отворена пустиня; защо е имало изтегляне на сили няколко дни преди офанзивата на Ислямска държава; не е ли имало наблюдение на района, след като само на няколко километра от древния град има позиции на Ислямска държава?

За „Ислямска държава“ воюват 10 000 джихадисти от Европа

Към терористичната групировка „Ислямска държава“ са се присъединили около 10 000 души от държави на Организацията за сигурн...

На всички тези въпроси руското командване, както и сирийското, не са дали отговор, а прехвърлят вината на други. Те в момента са заети да бомбардират Алепо.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com