X
 
 

Ердоган готов да изпрати войски в подкрепа на правителството в Либия

1024 0
Ердоган готов да изпрати войски в подкрепа на правителството в Либия
Снимка: Getty images/Guliver
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да изпрати войски в Либия, ако това бъде поискано от международно признатото правителство в Триполи.

"По въпроса с изпращането на войници... Ако Либия отправи такова искане към нас, можем да изпратим военния си персонал там, особено след ударите по споразумението за военна сигурност", каза той в телевизионна поява, цитиран от AFP.

Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара да защити своите законни суверенни права в Източното Средиземн...

Турция подписа военно споразумение миналия месец с правителството на Либия, ръководено от премиера Файез ал Сарадж. Това стана след съобщения в медиите, че Русия е изпратила 200 наемници в подкрепа на военния ръководител Халифа Хафтар, който се стреми да свали правителството, основано в Триполи.

Русия отрече докладите, но Ердоган каза: "Има компания от Русия (в Либия), наречена Вагнер. В тази кампания са изпратени служители по сигурността."

Групата Вагнер частна охранителна фирма в сянка и се смята, че хиляди нейни изпълнители в мироопазващи мисии са замесени в чужди конфликти от Сирия през Украйна до Централноафриканската Република.

Едновременно с военната сделка Турция подписа и спорно споразумение за морска юрисдикция със Сарадж, което дава широки права на Турция за проучване на нефт в Средиземноморието.

Гърция: Договорът между Турция и Либия заплашва стабилността на региона

Спорният меморандум за разбирателство, подписан между правителствата на Турция и Либия Триполи относно делимитацията на морските границ...

"С начертаната нова линия (от морското споразумение) ще предприемем стъпки за защита на интересите на Либия, Турция и ТРСК (Турска Република Северен Кипър). Това е в съответствие с международното право", каза той.

Против сделката твърдо се обявиха Гърция, Кипър и техните европейски партньори, според които тя нарушава морските права на островите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители