Ердоган видя турски земи дори в Сибир

5461
 Ердоган видя турски земи дори в Сибир
Снимка: Getty Images/Guliver

Турското издание AHaber публикува карта за разпространението на „турската сила”, коментирайки оповестения план от Ердоган „пет държави – един народ”. В него под влиянието на Анкара попадат не само Азербайджан, Казахстан, Туркменистан и Узбекистан, но и части от територията на Руската федерация чак до Якутия.

Следва да се отбележи, че първи открил провокационния материал в AНaber руският журналист Юрий Котьонок, който пръв вдигна тревога, че това не са измислици: „Войната е неизбежна, въпросът е в сроковете и сценариите”.

Следва да се припомни, че концепцията за така наречения „Велик Туран” подразбира създаване на държава,с включване населението и териториите на всички тюркски народи в света. Проектът засяга не само тюркските народи в Закавказието и Средна Азия, но и руски територии с тюркски народи в Поволжието, Северен Кавказ и дори в Сибир.

Ердоган търси подкрепа: Идва ли нова ера в отношенията Турция-САЩ?

Турският президент Реджеп Ердоган призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да обърне дължимото внимание на турско-американските...

Засега проектът за „Великия Туран” е само теоретичен. Напоследък обаче някои турски медии лансират темата след сполучливия изход от войната в Нагорни Карабах.

Точно преди идването на новата 2021 г. турското издание Türkiye нарече Крим „древна тюркска земя, която Русия несправедливо завладяла”.

Публикуваната карта на „Великия Туран” би трябвало да привлече вниманието на Китай и Индия, чиито земи също се оказват в границите на новата империя. Впрочем Техеран отдавна изразява безпокойство от появата на Турция в Кавказкия регион, а нейното потенциално проникване в Средна Азия може сериозно да обезпокои и Пекин.

Според руския политолог Геворг Мирзаян, в концепцията за „Велик Туран” става дума за интеграционен процес, а не за държава. Например сега е трудна представата Казахстан да влезе в състава на Турция като вилает на Османската империя. Той обаче може да стане част от голям пантюркски интеграционен проект, лансиран от турски империалисти.

Сложи ли ръка Ердоган върху китайско-руския проект „Копринен път”?

. с дължина на трасето 8700 км, съобщи svpressa.ru. Изданието се позовава на азербайджанската железопътна компания Ady Container, че пъ...

За създаване на такъв интеграционен проект не е необходимо да се отделя Сибир от Русия, просто е достатъчно да се направи така, че тамошните народи да са по-лоялни към Анкара, а не към Москва.

За мнозина Турция е успешен държавен проект, а Ердоган е лидер, с когото в света се съобразяват. Сега турците работят над създаване и укрепване на пантюркската идентичност в тези страни чрез икономиката, телевизията и други елементи на „меката сила”. Руски територии със сила не могат да бъдат отнемани. Турските безпилотни самолети са добри, но са безполезни против руското атомно оръжие. Става дума да бъде завоювана лоялността на руските граждани; да се направи така, че жителите на сибирските региони да слушат „турския султан”, а не „руския цар”, казва Геворг Мирзаян.

Превод: Ганчо Каменарски

Обобщение за процесите в Близкия Изток и имперската стратегията на Турция прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com