Китай облекчи мерките срещу COVID и смени подхода - какво се променя?

3307
Китай облекчи мерките срещу COVID и смени подхода - какво се променя?
Снимка: Getty Images

След мащабните протести срещу ковид-ограниченията в няколко големи града, Китай обеща, че ще облекчи противоепидемичните мерки и постепенно ги разхлабва. Нова серия ще има от вторник, 13 декември, когато правителството в Пекин ще премахне услугата за проследяване на COVID-19, наречена „Мобилна маршрутна карта“, съобщават официални лица, цитирани от CNN.

"Каналите за справки по мобилната карта - текстови съобщения, уебстраници, разширения на WeChat, разширения на Alipay и приложения, ще излязат от строя по същото време", се казва в изявление на Академията за информационни и комуникационни технологии на страната.

СЗО приветства промяната в стратегията на Китай за COVID

Световната здравна организация заяви, че е доволна от факта, че Китай вече смекчава ограниченията за Covid-19 след протестите в цялата ...

От началото на пандемията Китай използва системата на маршрутните карти за проследяване на пътуванията на хората в продължение на 14 дни. Системата е обвързана с телефонните номера на гражданите и има за цел да идентифицира лица, посетили райони, определени от властите като "високорискови зони". Тази система, заедно със здравния QR код, който проследява здравния статус на лицата по отношение на коронавируса, определя движението на хората на обществени места в цялата страна. Тя стана обект на критика от страна на много китайци в социалните мрежи заради ограничаване на правата им.

Съобщението, че се слага край на системата, идва след 10-те нови насоки, които Китай представи миналата седмица за разхлабване на някои COVID-мерки. Това е знак, че страната се отдалечава от подхода за „нулев ковид“, който спазваше неизменно от началото на пандемията.

Планът с 10 точки до голяма степен премахва следенето на здравните кодове за повечето обществени места, отменя масовите тестове, позволява на много положителни случаи да се поставят под карантина у дома и налага ограничения за локдауна на райони, считани за "високорискови". Вече няма да се блокират цели жилищни сгради, в които има едва един или няколко случая на COVID-19.

Високопоставени здравни служители в Пекин заявиха, че промените в правилата се основават на научни доказателства, включително разпространението на сравнително по-лекия вариант „Омикрон“, степента на ваксинация и опита на Китай в борбата с вируса. Това се случва след вълна от протести в страната в края на ноември и началото на декември, в които гражданите призоваха за прекратяване на блокирането и мерките за нулево разпространение на COVID-19.

Властите в Китай успяха да прекратят протестите срещу COVID мерките

След дни на сблъсъци между протестиращи и полиция - властите успяха да прекратят протестите в Китай. Демонстрациите срещу мерките за б...

Дори след като голяма част от света облекчи пандемичните ограничения, Китай продължи да блокира цели градове и да изпраща всички пациенти с коронавирус в карантинни центрове, като същевременно ограничаваше други лица да посещават районите, в които биваха регистрирани положителни случаи. Хиляди хора излязоха по улиците по време на протестите, като някои от тях изразиха по-широкообхватни оплаквания срещу цензурата и авторитарното ръководство на управляващата комунистическа партия.

На 11 декември Китай отчете 8838 нови случая на коронавирус – в сравнение с 10 815 ден по-рано. Почти 6600 от новооткритите заразени в неделя са без симптоми, обявиха днес здравните власти, цитирани от „Ройтерс“.

ОЩЕ: Протестите в Китай ще продължат, а краят на Си изглежда все по-възможен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com