Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали

6573
Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали
Снимка: Getty Images

Името на бившия японски премиер Шиндзо Абе заема челна позиция в световните медии този петък, след като бе прострелян в гърдите по време на предизборна реч в град Нара и почина в болницата. След атаката 67-годишният бивш лидер на Либерално-демократическата партия колабира и бе откаран в лечебно заведение, а състоянието му бе критично. Лекарите предприеха спешна интервенция и се бореха за живота му, но не успяха да го спасят.

Шиндзо Абе е историческа, но и спорна фигура в Япония – той е най-дълго управлявалият премиер, като заема поста от 2006 до 2007, а след това отново от 2012 до 2020 г. Преди две години се оттегли от поста заради хронични проблеми с язвен колит.

Бившят японски премиер е разследван в незаконно харчене на пари

Японската прокуратура започна разследване срещу бившия премиер Шиндзо Абе по обвинение в незаконно изразходване на средства. Според раз...

Абе е роден в Токио през 1954 г. във видно политическо семейство със значително икономическо влияние. Дядо му по майчина линия Нобусуке Киши е определян като „икономическият крал“ в окупираните територии на Китай, Корея и Манджоу-Го, малък японски район в Северен Китай. След края на Втората световна война Киши влиза в затвора заради извършени военни престъпления. Американското правителство обаче съдейства за освобождаването му, защото го вижда като човек, който може да отведе Япония в проамериканска посока. Скоро Киши става премиер и управлява от 1957 до 1960 г.

В своята собствена книга Шиндзо Абе признава, че е изпитвал „отвращение“ заради това, че дядо му е обвинен във военни престъпления.

Политическата кариера на Абе започва през 1993 г., когато става член на Камарата на представителите в японския парламент. Малко над десетилетие по-късно вече е съветник в кабинета на Юничиро Койзуми – премиерът от Либерално-демократическа партия (ЛДП). Година след това заменя Койзуми на поста и на 52 г. става най-младият министър-председател на Япония след края на Втората световна война.

Лидерите на управляващата ЛДП през годините толерират японската мафия Якудза, като понякога дори се социализират с нея. Чрез конспирация и сътрудничество с ЛДП Якудза се уверява, че не е въведено нито едно сериозно допълнение към закона, което да забрани съществуването ѝ. В същото време от мафията получават достъп до информация, която им позволява да участват в търгове за обществени поръчки и да потискат предложените закони, които биха могли да намалят приходите им. Това пише Джейк Адълстийн в книгата си „The Last Yakuza“ от 2010 г.

Например срещу регулациите за трафика на хора дълго време се противопоставяли от Гейнорен - Асоциацията за чуждестранни развлекателни услуги. Някои от членовете на тази лобистка група са били от Якудза и асоциацията провеждала годишните си срещи в централата на ЛДП. Шиндзо Абе веднъж е бил гост-лектор.

Скандал с купуване на гласове носи нови проблеми на Шиндзо Абе

Скандал с купуване на гласове носи нови проблеми на японския премиер Шиндзо Абе. Властите арестуваха бившия министър на правосъдието -...

През 2000 г. домът на Абе и офисът на негови поддръжници в Шимоносеки (префектура Ямагучи) многократно са атакувани с коктейли "Молотов". Извършителите са няколко членове на Якудза. Смята се, че причината за нападенията е, че местен помощник на Абе е отказал да даде пари в брой на брокер на недвижими имоти от гр. Шимоносеки в замяна на подкрепата му за кандидат за кмет на града през 1999 г.

През 2007 г., точно заради язвения колит, Абе се оттегля от премиерския пост, но през 2012 г. прави неочаквано завръщане и печели изборите за лидер на Либерално-демократическата партия, а по-късно пак е избран за премиер. Той е десен националист, член на Nippon Kaigi – най-голямата ултраконсервативна дясна организация в Япония, създадена през 1997 г. Нейните цели са „да промени националното съзнание след войната“, „да ревизира конституцията“, да прокарва патриотизма в образованието и да запази статута на монархията в страната.

През 2020 г. японската прокуратура започна разследване срещу току-що оттеглилия се премиер по обвинение в незаконно изразходване на публични средства. Според разследващите – през 2018 г. той е финансирал незаконно участието във вечеря на свои последователи. На вечерята присъствали 800 души, сред които и много гласоподаватели от избирателния район на Абе в Ямагучи. За тях са платени 40 евро, въпреки че билетите за подобни събития струват над два пъти повече. Абе отхвърли обвиненията, а през декември 2021 г. Окръжната прокуратура на Токио реши да не повдига обвинение срещу бившия министър-председател във връзка с политическия скандал.

През годините Шиндзо Абе стана известен с икономическата си политика, получила названието „Абеномика“ (Abenomics). Планът му започна през 2012 г. и беше основан на парично облекчаване от страна на Централната банка на Япония, фискални стимули чрез държавни разходи и структурни реформи. Целта беше да се изтегли икономиката от летаргията, в която тя бе изпаднала в продължение на две десетилетия. Поддръжниците на Абе му отдават дължимото за този ход за спиране на по-нататъшния спад, но икономиката на страната остана уязвима през целия период на неговото управление.

Абе също така изтъкваше реформите на работното място, като обеща да подобри равенството между половете и да премахне различията в работната сила. Но според критиците той не е успял да се справи със задачата си и да разреши дълбоко вкоренените проблеми, свързани с половото неравенство, с намаляващата раждаемост и като цяло с демографските проблеми в Япония.

Шиндзо Абе обеща стимулиращ пакет с безпрецедентен размер за японската икономика

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че ще се предприемат стъпки за предпазване на икономиката от коронавирусната пандемия. Той заяви, ч...

На дипломатическия фронт постиженията на Шиндзо Абе също са спорни. Той разви силни отношения с Вашингтон и лични връзки с тогавашния президент Доналд Тръмп. Но отношенията на Япония с Китай и Южна Корея се влошиха по време на мандата му, като се стигна до редица териториални спорове и дипломатически скандали.

Дори след като подаде оставка като министър-председател на Япония през 2020 г., Абе продължи да бъде политически активен. Той редовно се появява в медиите, за да обсъжда актуални въпроси. През февруари например заяви пред японската телевизия, че страната трябва да обсъди евентуално споделяне на ядрени оръжия, подобно на това на членовете на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

В петък, преди стрелбата, той е бил в Нара и е държал предизборна реч на улицата, за да подкрепи кандидатите на Либерално-демократическата партия (ЛДП) преди изборите за горната камара на парламента, насрочени за неделя. Абе е планирал да се отправи към Киото, а след това към префектура Сайтама, съседна на столицата Токио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com