Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като беше прострелян

4993
Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като беше прострелян
Снимка: Getty Images

Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе е починал в болницата след стрелбата, съобщи японската национална телевизия, позовавайки се на висш представител на Либерално-демократическата партия. Новината потвърди и ръководителят на Медицинския университет в Нара, който го лекуваше.

Смъртта на Абе е настъпила в 17:03 ч. местно време заради "обилно кървене", добавят от лечебното заведение. Куршумът, който го е убил, е достигнал достатъчно дълбоко, че директно да засегне сърцето му.

67-годишният Шиндзо Абе, който е най-дълго управлявалият премиер на островната азиатска страна, бе прострелян по време на предизборна реч в град Нара. Заподозреният нападател, за когото се съобщава, че е мъж на около 40 години, бе арестуван на място.

Името на бившия японски премиер Шиндзо Абе заема челна позиция в световните медии този петък, след като бе прострелян в гърдите по време на предизборна реч в град Нара. След атаката 67-годишният бивш лидер на Либерално-демократическата партия колабира и бе откаран в болница, а състоянието му в момента е критично. Лекарите са предприели спешна интервенция и се борят за живота му, съобщи на пресконференция министър-председателят Фумио Кишида. Шиндзо Абе е историческа, но и спорна фигура в Япония – той е най-дълго управлявалият премиер, като заема поста от 2006 до 2007, а след това отново от 2012 до 2020 г. Преди две години се оттегли от поста заради хронични проблеми с язвен колит.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/asia/koj-e-shindzo-abe-potencialni-vryzki-s-jakudza-sporni-politiki-i-skandali-news_1779657.html © Actualno.com

След атаката бившият лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДП) колабира и бе откаран в болница, а състоянието му бе критично. Лекарите предприеха спешна интервенция и се бореха за живота му, както съобщи на пресконференция по-рано министър-председателят Фумио Кишида.

Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали

Името на бившия японски премиер Шиндзо Абе заема челна позиция в световните медии този петък, след като бе прострелян в гърдите по врем...

По-младият брат на Абе и министър на отбраната - Нобуо Киши, съобщи, че простреляният бивш премиер е получил преливане на кръв в болницата в Нара.

Абе е имал рани по дясната страна на шията и лявата ключица, след като бе прострелян, потвърди пожарната служба на града. По-рано официални лица съобщиха, че той е бил прострелян във врата и в гърдите, което е причинило значителен вътрешен кръвоизлив.

Припомняме, че убийството стана в Западна Япония, докато Шиндзо Абе изнасяше реч преди изборите за горната камара на парламента, насрочени в неделя. Целта му е била да подкрепи кандидатите на Либерално-демократическата партия (ЛДП). Абе е планирал след това да се отправи към Киото, а после и към префектура Сайтама, съседна на столицата Токио.

„Това е възможно най-лошият сценарий“, коментират редица японски граждани след убийството на Абе, цитирани от местната държавна телевизия. Япония е обзета от тъга, гняв и шок.

Световните лидери се молиха за живота на Шиндзо Абе, а веднага след новината за смъртта му някои от тях написаха, че са в шок. "Шокиран и натъжен съм от трагичната кончина на един от най-скъпите ми приятели - Шиндзо Абе. Той беше изтъкнат световен държавник, изключителен лидер и забележителен администратор. Той посвети живота си на това да направи Япония и света по-добро място", публикува в Twitter индийският премиер Нарендра Моди.

Бившят японски премиер е разследван в незаконно харчене на пари

Японската прокуратура започна разследване срещу бившия премиер Шиндзо Абе по обвинение в незаконно изразходване на средства. Според раз...

Британският премиер в оставка Борис Джонсън написа: "Невероятно тъжна новина за Шиндзо Абе. Мнозина ще запомнят неговото глобално лидерство в невиждани времена. Мислите ми са със семейството му, приятелите му и японския народ. Обединеното кралство е с вас в този мрачен и тъжен момент".

Шиндзо Абе е историческа, но и спорна фигура в Япония – той е най-дълго управлявалият премиер, като заема поста от 2006 до 2007, а след това отново от 2012 до 2020 г. Преди две години се оттегли от поста заради хронични проблеми с язвен колит. Попадна в сериозен скандал, свързан с незаконно харчене на публични средства, и опита интересни политики в секторите икономика и социална сфера. Според критиците му обаче експериментите му са се провалили.

Припомнете си кой е той ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com