Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

22 април 2024, 14:50 часа • 9729 прочитания

Първоначалният план на Израел за контраудар срещу Иран вследствие на масираната иранска атака със стотици ракети и дронове е включвал мащабно нападение по военни цели, включително в близост до столицата Техеран.

Това твърди американското издание The New York Times, като се позовава на трима неназовани израелски служители. Планът е бил замислен за нощта на 15 април, като в крайна сметка не се е състоял. Дни по-късно в централния град Исфахан, намиращ се на юг от Техеран, проехтяха взривове, а местните власти съобщиха за три свалени дрона. Израел не пое отговорност за атаката. В града има две военни бази и ядрени обекти.

Още: Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Израел отложи плановете за незабавен отговор на безпрецедентната пряка атака на Иран от 13-14 април, когато стана ясно, че е осуетил повечето от иранските ракети и дронове с помощта на водената от САЩ коалиция. В крайна сметка Израел избра не толкова мощен отговор в условията на интензивен дипломатически натиск, за да избегне ескалация на преките военни действия.

Още: Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Израел е изстрелял малък брой ракети и дронове

Позовавайки се на израелски и западни официални лица, NYT пише, че израелски изтребители са изстреляли "малък брой ракети" от няколкостотин километра западно от Иран, а също и малки бойни дронове, известни като квадрокоптери, "за да объркат иранската противовъздушна отбрана".

Снимка: Getty Images

Още: Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

В материала се казва, че една ракета е поразила зенитна батарея в стратегически важна част на централен Иран - предишни сведения сочеха, че това е част от зенитната защита С-300 за ядрения обект в Натанз. Твърди се, че друга ракета се е взривила във въздуха.

Още: Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Цитиран е израелски служител, който казва, че втората ракета е била унищожена от военновъздушните сили, "след като е станало ясно, че първата е достигнала целта си - за да се избегнат твърде големи щети". Западен служител твърди, че втората ракета може да е "просто неизправна".

В статията на NYT се твърди също, че Израел първоначално е планирал атаката за понеделник вечер, 15 април, но в последния момент се е отказал от нея поради опасения, че "Хизбула" може "значително да увеличи интензивността на ударите си по Северен Израел". Не се посочва дали и защо тази оценка се е променила, преди ударът да бъде извършен през нощта на четвъртък срещу петък. Припомняме, че "Хизбула", която действа в Ливан, е подкрепяна от Иран.

Още: Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес