Осъден на смърт иранец моли от затвора: Искам да видя бебето си за последен път (ВИДЕО)

3140
Осъден на смърт иранец моли от затвора: Искам да видя бебето си за последен път (ВИДЕО)
Снимка: Iran Human Rights Monitor

34-годишният Хасан Фирузи, който току-що е станал баща на момиченце, е арестуван от иранските сили за сигурност на 27 октомври, в разгара на националните протести, започнали след смъртта на Махса Амини. Задържан е в родния си град Рей, провинция Техеран. Тогава дъщеря му Ханане е само на 18 дни. Сега Хирузи е изправен пред смъртна присъда и моли властите да види детето си за един последен път преди екзекуцията.

От затвора „Евин“ мъжът призова съгражданите си да направят всичко възможно, за да му помогнат. „Направете нещо, за да мога да видя дъщеря си отново. Дали ще подпиша или не (обвиненията – бел. ред.), ще ме убият. Искам да видя дъщеря си за последен път. Видях я само когато беше на 18 дни и ми липсва толкова много. Единственото ми желание е да я видя, преди да направят нещо с мен“, пише Фирузи, цитиран от организацията за спазване на човешки права в страната Iran Human Rights Monitor.

Иранският режим ще "наказва сурово" нарушителките на закона за хиджаба

Съдебната власт на Иран е разпоредила на полицията да "наказва сурово" гражданите, които нарушават закона за хиджаба. Това съобщава във...

Семейството му е предупредено само за ареста и властите казват, че ще информират родителите му отново ден преди екзекуцията. Фирузи е подложен на несправедлив съдебен процес и осъден на смърт. Разследващият прокурор е същият, който обяви екзекуцията на друг протестиращ – Мохсен Шекари. Той вече беше обесен.

Фирузи е обвинен за „ръководене на протести, пропаганда срещу държавата и нарушаване на обществената сигурност. Обявен е за „враг на Бога“ – етикет, който репресивният режим слага на всеки, осъден на смърт. Според правозащитници - мъжът е бил принуден да направи самопризнания чрез измъчване, често срещана практика в Ислямската република, както вече се видя от редица разкази на свидетели.

ОЩЕ: Писмо на активистка от ирански затвор: Измъчват ни, за да изтръгнат фалшиви самопризнания

Хасан Фирузи страда от вътрешен кръвоизлив, причинен от жестоки изтезания. Така е принуден да признае, че е бил лидер на протестите.

Още 3 смъртни присъди в Иран, граждани спряха екзекуции с протест пред затвор (ВИДЕО)

Още трима протестиращи ирански граждани бяха осъдени на смърт, с което общият брой на най-тежките присъди в Ислямската република във вр...

Левият бъбрек на мъжа е унищожен по време на изтезанията чрез силни удари със стол. Нарочно не е откаран в болница. Надзирателите в "Евин" го държат в изолация без никакви грижи. Хоспитализиран е чак на 14 декември 2022 г. Въпреки посочената от лекарите спешна нужда от операция той е върнат обратно в затвора. Агенти на разузнаването, свързани с Иранската революционна гвардия, нахлуват в лечебното заведение и отвличат Фирузи.

Вече изтекоха снимки от изтезанията му, които показват как иранските разпитващи са го наранили физически, за да получат принудителното признание. Семейство Фирузи е било заплашено да мълчи - в противен случай "ще стане още по-лошо за тях". На снимките се виждат явни следи от изтезания по лицето и тялото на Хасан. Синините около врата му доказват, че е бил отведен за инсценирана екзекуция. Служителите на затвора са сложили примка на врата му, за да го измъчват.

Хасан Фирузи беше задържан и по време на протестите през ноември 2019 г. Къщата му е била запечатана от правителствени агенти, а семейството му е било изгонено.

Съпругата на Хасан, Масуме, казва, че животът на съпруга ѝ е в опасност и че семейството му е спряло да се надява на оцеляването му. Родителите му го оплакват всеки ден вкъщи. Иранските власти са арестували и Масуме на 5 януари тази година, докато тя е настоявала за промяна на условията на Хасан.

Родителите на Хасан Фирузи са уведомени от затворническите власти, че синът им е направил опит за самоубийство в затвора и че те са го предотвратили. Хасан ясно заявява обаче, че не е имал намерение да се самоубива. Той е заявил, че ще направи всичко възможно да оцелее заради дъщеря си.

Тежка присъда в Иран: Осъдиха футболист на 16 години затвор

Поредно тежко наказание за спортист в Иран, след като футболистът Реза Насър Азадани бе осъден на 16 години затвор, пише Sportlive.bg. ...

"Призоваваме Съвета на ООН по правата на човека и всички структури по правата на човека да предприемат незабавни действия, за да спрат тези престъпления в Иран", пишат от Iran Human Rights Monitor.

Според Информационната агенция на правозащитниците (HRANA) досега са убити най-малко 519 протестиращи, сред които 69 деца, и са арестувани 19 300 души. Смъртните присъди вече са ежедневие, като на 10 януари Революционният съд в Сари осъди на смърт още един протестиращ - Джавад Рухи. Той е обявен за виновен за "корупция на земята" и "водене на война срещу Бога". Вече бяха изпълнени 4 публични екзекуции.

Върховният съд на Иран отложи на 11 януари изпълнението на смъртната присъда на 19-годишния протестиращ Мохамед Брогани. Най-горната инстанция преразглежда неговия случай и ще излезе с решение относно евентуално повторно разглеждане на делото, съобщава в днешния си обзор за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com