Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пакистан: Не може да признаем Израел преди ясно споразумение по палестинския въпрос

22 декември 2020, 11:46 часа • 4542 прочитания

Пакистан заяви в понеделник, че е дал да се разбере на Обединените арабски емирства (ОАЕ), че Исламабад не може да признае Израел, докато не бъде постигнато "конкретно и постоянно споразумение" по палестинския въпрос, съобщава Анадолската агенция

„Представих категорично позицията на Пакистан по отношение на Израел на външния министър на ОАЕ, че няма как да установим отношения с Израел, докато не бъде намерено конкретно и постоянно решение на палестинския проблем“, каза пакистанският външен министър, Махмуд Куреши, пред репортери в североизточната част на град Мултан.

Обяснението на Куреши дойде само ден след посещението му в ОАЕ, което мнозина сметнаха за "решаващо" на фона на слуховете, че Исламабад тайно е изпратил пратеник в Тел Авив. Исламабад вече отрече съобщенията, главно от израелските медии.

Куреши каза, че е обяснил на своя колега от ОАЕ "дълбочината на емоциите и чувствата", които пакистанците изпитват към Палестина и Кашмир.

Според Куреши външният министър на ОАЕ "напълно разбра чувствата ни" по двата въпроса.

След като опроверга докладите за натиск върху Исламабад да признае Израел, той каза: „Първо, няма натиск върху нас и няма да има. Второ, трябва да вземаме решения с оглед на пакистанските интереси, а не поради някакъв натиск. Ние имаме политика и оставаме твърдо в нея. "

Според Куреши пакистанският премиер Имран Хан е имал възможността да изяснява отново и отново, че „няма натиск върху нас в това отношение“.

Пакистанският премиер направи заглавия миналия месец, когато разкри, че Исламабад е бил под натиск от страна на някои „приятелски“ държави да признае Израел. Въпреки че той не стигна дотам да ги назове, въпреки че многократно беше питан дали са мюсюлмански или немюсюлмански държави, мнозина вярват, че Хан се позовава на Саудитска Арабия и ОАЕ.

ОАЕ, Бахрейн и Мароко наскоро установиха дипломатически и икономически отношения с Израел. Някои други държави от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, също преценяват възможностите за нормализиране на отношенията.

През последните години връзките на Пакистан с традиционните съюзници от Персийския залив пострадаха поради неговия „неутралитет“ по различни въпроси, включително войната в Йемен и блокадата на Катар от арабски съюз, воден от Саудитска Арабия.

Междувременно говорителят на външното министерство Захид Хафез Чаудри заяви в изявление в неделя, че външният министър на среща със своя колега от ОАЕ също повдигнал въпроса за визовите ограничения за Пакистански граждани.

„Министърът беше уверен, че визовите ограничения са временни и са наложени поради избухването на пандемията COVID-19“, заяви Чаудри.

Миналия месец ОАЕ спряха да издават нови визи за граждани на 13 държави, предимно мюсюлмански. Решението влезе в сила на 18 ноември и включва граждани на Йемен, Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Пакистан, Сомалия, Кения, Ливан, Тунис, Алжир, Турция и Иран, предаде БГНЕС.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес