По високите етажи на иранския режим заговориха за "либерализъм"

1760
По високите етажи на иранския режим заговориха за "либерализъм"
Снимка: Getty Images

Все повече официални лица, близки до върховния водач Али Хаменей, изразяват готовност за политическа реформа, която да успокои протестиращите в Иран. Само че е малко вероятно да има някаква фундаментална промяна в поведението на режима, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в днешния си анализ за Ислямската република.

Експертите дават пример с изявления на висши служители, един от които е секретарят на Върховния съвет за национална сигурност Али Шамхани. Той е обсъдил прилагането на „либерализиращи мерки“ с лидерите на реформаторите, включително с членове на семействата Хомейни (на бившия върховен водач) и Рафсанджани (бившия президент). Това се е случило в края на октомври, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Десетки задържани чужденци по подозрение в съпричастност към протестите в Иран

В Иран са били задържани 40 чуждестранни граждани по подозрение в съпричастност към подклаждането на протестите, обхванали страната зар...

Публичните изказвания на Хасан Хомейни – реформист, който е внук на Рухолах Хомейни - на 7 ноември може би са били страничен продукт на призива на Шамхани към реформистките лидери. Тогава Хомейни призова за "демокрация, основана на мнозинството", и косвено разкритикува Съвета на пазителите - държавния орган, който по конституция отговаря за одобряването и проверката на кандидатите на изборите. Хомейни също така заклейми насилието и осъди ролята на чуждестранни участници в подклаждането на протестите.

Духовникът Али Реза Панахян, който е близък до Хаменей, и синът му призоваха на 22 ноември за по-голяма прозрачност и вземане на популярни решения от страна на правителството спрямо демонстрантите. Това показва, че поне няколко души по най-високите етажи на властта виждат определена форма на политическа реформа като решение срещу продължаващите протести. Те започнаха през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от „нравствената полиция“ заради „небрежно поставен хиджаб“.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР), чиито сили за сигурност репресират брутално протестиращите, продължава да поддържа твърда линия. Зам.-командирът бригаден генерал Али Фадави изрази скрита подкрепа за това, че режимът е използвал повече жестокост при потушаването на протестите на 21 ноември. Фадави заяви, че властите са били сдържани в отговора си срещу демонстрациите и че са можели да ги прекратят „за шест дни“. Той отбеляза, че около 60 служители на силите за сигурност са загинали по време на протестите. Изказванията му са в съответствие с докладите на анализатори от открити източници, които смятат, че са загинали 58 служители по сигурността.

На 22 ноември бившият ръководител на разузнавателната организация на КГИР Хосейн Таеб обвини Запада в заговор за сваляне на режима. Припомняме, че от началото на демонстрациите властите в Иран обвиняват САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че подклаждат протестите.

В Иран закриха вестник заради критики срещу силите за сигурност

Иранските власти закриха икономическия вестник "Джахан е Санат", след като изданието отправи обвинения срещу силите за сигурност&n...

Междувременно протестната активност намаля на 22 ноември, тъй като според персийския календар приключи месецът „Абан“. Точно в този период преди три години властта потуши друга протестна вълна и сега гражданите почетоха паметта на загиналите в „Кървавия Абан“.

Вчера се проведоха 14 протеста в 10 града, разположени в 8 провинции, но никъде не се събраха множество хора. Иранската кюрдска организация за защита на правата на човека Hengaw съобщи, че в ранните часове на 23 ноември членове на КГИР са нападнали и ограбили домовете на жители на Букан, провинция Западен Азербайджан. Няма как обаче да се направи независима проверка на информацията, констатират от ISW и от Американския предприемачески институт.

За втори пореден ден Иранската революционна гвардия нанесе атака с дрон и ракети по кюлдските милиции в Иракски кюрдистан, които са срещу режима в Техеран. Според командира на КГИР нападенията ще продължат, докато тези елементи не спрат да представляват заплаха за режима. Централното правителство в Багдад вече координира действията си с регионалното правителство на Кюрдистан, за да адресира оплакванията на иранците относно кюрдските милиции.

ОЩЕ: Протестите в Иран продължават. Идва ли краят на Ислямската република?

Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

„Избират хубавите жени, които ще удовлетворят апетита им, после офицерът откарва една от тях от килията до по-малка стая. Там я и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com