Арест и отказана медицинска помощ на правозащитник разпали още повече протестите в Иран (ВИДЕО)

1396
Арест и отказана медицинска помощ на правозащитник разпали още повече протестите в Иран (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Вчера в Иран се проведоха най-малко 12 протеста в 7 града, разположени в пет провинции. В столицата Техеран демонстрантите крещяха „смърт за диктатора“, „смърт за полицията“, „смърт за Хаменей“ и други слогани. Предимно по улиците там излязоха студенти. Протести имаше и в кампусите на няколко университета, както и пред болница – в защита на протестиращия Хосейн Ронагхи, подложен на брутален арест от силите за сигурност. Властите използваха сълзотворен газ, за да спрат недоволните граждани да влязат в болницата.

Иран издаде първа смъртна присъда на протестиращ, определи го "враг на Бога"

Иран издаде първата смъртна присъда на протестиращ след началото на демонстрациите, стартирали в средата на септември след смъртта на М...

Ронагхи е ирански блогър и активист, който е задържан без никакви мотиви от полицията. Спешно се нуждае от медицинска помощ, но му е било отказано лечение, се разбира от публикации в подкрепа на мъжа в социалните мрежи.

Правозащитникът е хвърлен в затвора и това може да даде нов тласък на продължаващите протести срещу режима. Братът на Ронагхи заявява, че той е бил преместен от затвора Евин в болница "Дей", като предупреждава, че режимът може да се опита да го убие, вместо да му осигури медицинско лечение.

Мъжът и преди е бил в затвора - заради протестите на Зеленото движение през 2009 г., а сега е бил задържан заради осъждане на законопроект за ограничаване на интернет през февруари 2022 г. и за популяризиране на протестите след смъртта на Махса Амини през септември в медия, която е срещу режима.

Призоваха ООН да проведе специална сесия заради Иран

Днес Съветът по правата на човека на ООН беше призован да проведе спешна сесия за Иран, който е разтърсен от седмици на смъртоносни про...

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че иранското Министерство на външните работи е изпратило на чуждестранните посолства доклад, в който се твърди, че в страната се защитават правата на човека. Отрича се, че на 16 септември командването на правоприлагащите органи е убило Махса Амини. В доклада се твърди, че САЩ и други европейски държави (които не се уточняват) са обвинени, че се намесват във вътрешните работи на Иран, като подкрепят протестиращите и по този начин разпалват безредици.

Докладът съвпада с новината, че Съветът на ООН по правата на човека ще проведе извънредно заседание относно тактиката на Техеран за насилствено потушаване на протестите през следващата седмица.

Разделението по високите етажи на режима в Иран става все по-ясно – върховният лидер аятолах Али Хаменей влезе в сблъсък срещу видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид, който през последните седмици става все по-критичен към властите заради мащабните протести. Вероятно върховният водач ще предприеме ескалация срещу Хамид и ще даде пример, че хора като него трябва да спрат да критикуват режима, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иранските медии съобщиха, че вчера Хаменей е изпратил високопоставена делегация в провинция Систан и Белуджистан, оглавена от ръководителя на политическия съвет на лидера и на петъчната молитва Мохамед Джавад Али Акбари. Али Акбари е човек, който се застъпва за строги присъди на протестиращите и нарича "варварски бунтовници" хората, участващи в демонстрациите. Акбари е имал среща с местни сунитски лидери, на която Абдол Хамид е припомнил репресиите на режима срещу протестиращите в Систан и Белуджистан като пример за дискриминация срещу иранската сунитска общност. Припомняме, че на 30 септември в град Захедан бяха убити десетки демонстранти - ден, който в Иран определят като "Кървавия петък".

Освен това Абдол Хамид е критикувал режима за това, че не е осъдил публично насилственото потушаване от страна на силите за сигурност на демонстрациите в градовете Захедан и Хаш. През последните седмици Хамид отправи подобни критики към режима и някои от коментарите му вероятно са подтикнали към по-нататъшни размирици в провинция Систан и Белуджистан. Потребители в социалните мрежи документираха участието на стотици жители на Захедан в протести след петъчните молитвени проповеди на Абдол Хамид през последните седмици.

Белобрадова: В Иран жените ни преподават урок по смелост

В тези месеци на изпитания, в Иран жените ни преподават урок по смелост. Това каза Елисавета Белобрадова от "Демократична България" в д...

Посещението на пратеника на Хаменей - Али Акбари - може да е и сигнал, че върховният водач не одобрява начина, по който местните провинциални лидери реагират на протестите. Самият Акбари заяви, че неговият екип ще изпълни "специален план" в Систан и Белуджистан, подробно описан от Хаменей, добавят от ISW.

ОЩЕ: "Война срещу Бога": в Иран осъждат за това на смърт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com