Убийство на непълнолетен разпали протестите в родния град на Махса Амини в Иран (ВИДЕО)

1387
Убийство на непълнолетен разпали протестите в родния град на Махса Амини в Иран (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Най-малко шестима членове на силите за сигурност в Иран са загинали през изминалото денонощие. Голямата новина обаче е сблъсъкът между полицията и гражданите в Сакез, където живееше Махса Амини - тъй като там униформените са убили 17-годишен протестиращ.

Неизвестни извършители намушкаха и убиха двама служители на „Басидж“ (съставна част от Корпуса на гвардейците на ислямската революция) и раниха трима други в Машхад, провинция Разави Хорасан.

Унгария се сближи с Иран, ще се бори срещу санкциите на ЕС

В света има много проблеми, през последните няколко дни видяхме как лесно конфликтите могат да излязат извън контрол. Заплахата за глоб...

Също неизвестни извършители са намушкали и убили офицер на Командването по правоприлагане в Сенендедж, провинция Кюрдистан. В Есфахан – в едноименната провинция – е починал друг служител на командването, след като е бил застрелян на 16 ноември. Нападателят все още не е открит.

Двама гранични служители на Командването по правоприлагане пък са загинали при мистериозни обстоятелства – в „инцидент“ край Сараван, провинция Систан и Белуджистан. В околностите на Сараван често се наблюдават антиправителствени прояви и контрабанда, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ОЩЕ: В Иран: Две нападения и седем жертви

Масовите протести срещу режима продължават с висок интензитет – най-малко 40 демонстрации в 33 града, разположени в 18 провинции, са се провели на 17 ноември. И то въпреки дъжда в цялата страна. Протестната активност може да се увеличи в провенция Хузестан през идните дни, тъй като там силите за сигурност убиха 10-годишно момче преди два дни. На 16 ноември имаше убийство и срещу 14-годишно момче в Изех, гласи докладът на ISW.

Режимът може би опитва да прехвърли вината за атаката в Изех на „Ислямска държава“ – в опит да разкрие нейна връзка с протестите и така да ги обяви за терористични мероприятия, пишат анализаторите. В държавните медии, контролирани от администрацията на президента Ебраим Раиси, вече се разпространяват подобни твърдения, които изглеждат като фалшиви.

Още смъртни присъди в Иран, Трюдо се хвана на фалшива новина за протестиращите

Протестната активност в Иран продължава да е на високо ниво, след като на 15 ноември се проведоха най-масовите протести от началото на ...

При вчерашните протести най-високата активност отново беше в столицата Техеран – там демонстрации се проведоха в паркове, по улуците и в станциите на метрото.

В Сакез – родния град на Махса Амини – над 100 граждани се събраха, за да почетат паметта на 17-годишното момче Даниел Пабанди. Той е бил убит от силите за сигурност заради участие в протестите срещу режима на 16 ноември. Там демонстрантите замерваха униформените с фойерверки, а полицаите отвръщаха с камъни.

Протестните организации се опитват да поддържат високата активност на протестиращите поне още три-четири дни. От 15 ноември насам в цял Иран се разрастват демонстрации в чест на третата годишнина от потушаването на протестната вълна "Кървав Абан" през ноември 2019 г.

Протестите в Иран ескалираха - властите бият хора в метрото, граждани стрелят по тях (ВИДЕО)

Вчера – на 15 ноември, в Иран се проведоха най-мащабните протести от края на септември насам. Причината е, че гражданите отбеляза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com