Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&P свали кредитния рейтинг на Турция

02 май 2018, 08:40 часа • 1720 прочитания

Рейтинговата агенция S&P съобщи, че сваля кредитния рейтинг за външния дълг на Турция заради влошени финанси и увеличаваща се инфлация, предаде БГНЕС.

Оценката за дълга в чуждестранна валута е намалена до "BB- /B" респективно за дългосрочни и краткосрочни емисии, но със стабилна перспектива, посочи S&P в изявление, цитирано от АФП. Всъщност нивото става най-ниското възможно - junk (боклук). А новината е изненадваща, защото не е част от регулярния бюлетин на агенцията.

"Понижението ни отразява нашето виждане, че съществува риск от твърдо приземяване за прегрятата и захранвана от кредити турска икономика", съобщава агенцията. S&P не са коментирали подробно, но е факт, че Реджеп Ердоган притиска Турската централна банка да не затяга политиката си, за което кредитната агенция използва думите "засилен политически натиск", пише Reuters.

Пример за голяма частна турска компания, която търси преструктуриране на дългове, е хранителният гигант Yildiz Holding. Компанията иска да преструктурира 6,5 млрд. долара кредити.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес