САЩ и Китай си говорят, но не се споразумяват - засега

2446
САЩ и Китай си говорят, но не се споразумяват - засега
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ и китайският външен министър проведоха откровени и конструктивни разговори за различията между тях - от Тайван до търговските отношения, но изглежда не се споразумяха за почти нищо, освен да продължат разговора на среща във Вашингтон. След продължилата 5 часа и половина среща, последвана от вечеря, американските и китайските представители подчертаха желанието си за стабилни и предвидими отношения, но Китай беше категоричен, че смята Тайван за най-важния въпрос и най-големия риск в отношенията със САЩ.

Осъществявайки първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай от пет години насам, Антъни Блинкен подчерта "необходимостта да се намали рискът от погрешно възприемане и погрешни оценки" в разговорите си с външния министър Цин Ган, съобщи Държавният департамент на САЩ, предаде БГНЕС.

Блинкен за разговора си с Цин Ган преди посещението в Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е обсъдил "отворени канали за комуникация" в телефонен разговор с китайския външен ...

"Цин Ган изтъкна, че Тайванският въпрос е в основата на основните интереси на Китай, най-важният въпрос в китайско-американските отношения и най-значимият риск", съобщават китайските държавни медии, цитирайки Цин.

При закрити врата Цин е казал на Блинкен, че отношенията между САЩ и Китай "са на най-ниската точка от установяването на дипломатически отношения", според държавната телевизия CCTV. "Това не отговаря на основните интереси на двата народа, нито на общите очаквания на международната общност. Тайванският въпрос е в основата на ключовите интереси на Китай, най-важният въпрос в отношенията между Китай и САЩ и крият най-значимият риск", заявил Цин по време на разговорите.

Високопоставен американски служител, говорещ при условие за анонимност, заяви, че дискусиите са надхвърлили обичайните точки на разговор, включително по отношение на Тайван.

С разузнавателен самолет: Китай е наблюдавал военно учение на САЩ, Франция, Канада и Япония

Преди началото на разговорите американските служители не виждаха голям шанс за пробив в дългия списък от спорове между двете най-големи икономики в света, които варират от търговията и усилията на САЩ да сдържат китайската полупроводникова индустрия до статута на самоуправляващ се Тайван и правата на човека в Пекин. Връзките между страните се влошиха във всички области, което породи опасения, че един ден те могат да влязат във военен сблъсък заради самоуправляващия се остров Тайван, който Китай смята за свой.

Цин Ган към Блинкен: Отношенията със САЩ са изправени пред нови трудности

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган заяви пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че отношенията между двете страни с...

Посещението на Блинкен беше внимателно следено от останалата част на света, тъй като всяка ескалация между суперсилите може да има отражение в световен мащаб - от финансовите пазари до търговските маршрути и практики и глобалните вериги за доставки. Особено тревожно за съседите на Китай е нежеланието на Пекин да участва в редовни военни преговори с Вашингтон.

И двете страни заявиха, че разговорите са били полезни, като говорителят на САЩ ги определи като "откровени, съществени и конструктивни", а китайските държавни медии ги определиха като "откровени, задълбочени и конструктивни". Изглежда обаче, че те не са постигнали съгласие по много въпроси, освен че Цин трябва да посети Вашингтон, за да продължи разговора в удобно и за двете страни време, което обаче не е уточнено.

И двете страни подчертаха значението на улесняването на посещенията на своите граждани, като китайските държавни медии заявиха, че са се съгласили да обсъдят увеличаването на пътническите полети и приемането на повече студенти и бизнесмени.

Днес Блинкен се срещна с Ван И - най-високопоставения дипломат на Китай, чиято позиция в Комунистическата партия е по-висока от тази на външния министър. Връщайки се в богато украсената държавна къща за гости в древните градини Дяоютай, където се проведоха неделните разговори, Блинкен и Ван се усмихваха вежливо пред камерите и разменяха любезности, преди да се отправят към срещата със своите помощници.

ОЩЕ: САЩ и Западът срещу Русия и Китай - напрежението расте

Държавни институции в САЩ станаха мишена на глобална хакерска атака

Енергийното министерство и няколко други институции в САЩ станаха мишена на глобална хакерска атака, извършена чрез слабо място в широк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран е поискал помощ от САЩ след катастрофата на Раиси

Експерт: Няма да има промяна в политиката на Иран след катастрофата

Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Нападение с нож в училище в Китай, има жертви

"Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Погребението на иранския президент ще е във вторник

Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия