Си Дзинпин: Китай ще подкрепи разследване за пандемията след овладяването ѝ

2410
Си Дзинпин: Китай ще подкрепи разследване за пандемията след овладяването ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай ще подкрепи цялостно резследване на глобалните мерки за борба с коронавируса след като той бъде овладян. Това заяви лидерът на Китай Си Дзинпин пред световната здравна асамблея, цитиран от AFP.

Си Дзинпин каза по време на виртуалната среща, че Китай "винаги е бил отворен, прозрачен и отговорен", що се отнася до споделяне на информация за вируса своевременно.

България в коалиция с искане за независимо разследване на първоизточника на COVID-19

Държавите-членки на ЕС, включително и България, се включиха в коалиция от 62 страни, които искат независимо разследване за източника на...

"В момента основната задача е съвместната борба с вируса по целия свят", коментира от своя страна официалният представител на Външното министерство на Китай Жао Лицян.

"Голям брой държави смятат, че пандемията все още не е приключила. Най-важната задача в момента е сътрудничеството и съвместната борба с вируса", каза той, отбелязва още ТАСС.

„Незряло е да се започва разследване веднага“, посочи Лицян, „Китай се надява, че всички страни ще засилят сътрудничеството на научна основа, ще насърчат конструктивен диалог и ще подобрят глобалната система на здравеопазване“, заключи дипломатът.

Както съобщи в понеделник изданието The Australian, позовавайки се на външния министър на Австралия Марис Пейн, повече от 110 държави подкрепиха призива на Австралия за независимо разследване на причините и обстоятелствата на разпространението на коронавируса по света. Първоначално предложението на Канбера беше подкрепено от ключови държави по света, включително Русия, Великобритания, Индия, Индонезия, Канада, Нова Зеландия, Япония и всички 27 държави членки на ЕС. По-късно редица африкански страни се присъединиха към призива, след което общият брой държави, подкрепящи разследването, достигна 116, пише още агенция "Фокус".

Започна виртуалната световна здравна асамблея за COVID-19

Започна първата в историята виртуална асамблея на Световната здравна организация (СЗО) на фона на високото напрежение между САЩ, от едн...

Очаква се съответното решение на страните да бъде отразено в резолюцията на 73-ата световна здравна асамблея, която вече започна. Проектът на резолюция, по-специално, съдържа изискване „в най-близко бъдеще да започне поетапен процес на безпристрастна, независима и цялостна оценка“ на международните мерки за борба с пандемията и действията на Световната здравна организация (СЗО) в тази ситуация.

Световна здравна асамблея се провежда във формат на видеоконференции. Министри от 194 държави членки на организацията и представители на редица международни структури се включват в основния форум на СЗО. 

Как започна асамблеята, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com