България и Северна Македония свързаха газопреносните си мрежи, РСМ ще може да съхранява газ в Чирен

1824
България и Северна Македония свързаха газопреносните си мрежи, РСМ ще може да съхранява газ в Чирен
Снимка: БГНЕС

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Северна Македония „ГА-МА“ подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Това се случи в понеделник в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката на РСМ Крешник Бектеши.

Споразумението е от ключова важност за диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ в Северна Македония, за която Кюстендил/Жидилово е единствената входна точка за доставки на синьо гориво. Западната ни съседка няма собствени газови находища и хранилище за природен газ и разчита изцяло на преноса през България за гарантиране на необходимите количества за страната.

България е напълнила газохранилището си в Чирен на 80%

България надмина заветните 80% запълненост на газохранилището в Чирен, но по-интересното е, че запълването продължава с висок темп, так...

„Този документ е плод на дългогодишното сътрудничество помежду ни и чрез подписването му нашите съседи ще имат допълнителни възможности за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ“, каза по време на церемонията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„Споразумението е реална стъпка към либерализацията на газовия пазар, която има ключово значение за осигуряване на по-евтин природен газ за нашите клиенти“, подчерта и изпълнителният директор на "ГА-МА" АД Александър Арсич.

Подписването на споразумението става възможно след положените значителни усилия от екипите на двата оператора за създаване на ясни и прозрачни правила и процедури за заявяване и разпределение на количествата. Документът създава възможност на навлизане на нови участници на газовия пазар в Северна Македония, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Точката за междусистемно свързване Кюстендил/Жидилово не е нова, но споразумението предвижда повишаване на техническия капацитет за пренос на газ към Северна Македония с 500 хил. куб. м. дневно (от 2.5 на 3.0 млн. куб. м. дневно) или увеличаване със 182 млн. куб. м. годишно. Годишното потребление на страната е около 300 млн. куб. м.

Министър и шеф на "Булгаргаз" се хвалят с ниската цена на газа, но без да споменат интерконектора

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева дадоха съвместен брифинг...

Очаква се интерес сред пазарните участници да предизвика и възможността за достъп до ликвиден, прозрачен и недискриминационен пазар на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД.

Чрез добре развитата газова инфраструктура на "Булгартрансгаз" и междусистемната свързаност с всички съседни страни, на пазарните участници (търговци и потребители) в Северна Македония се осигурява достъп до значителни количества газ от алтернативни източници - терминалите за втечнен газ в Югоизточна Европа, както и тръбопроводен газ от Азербайджан и други алтернативни доставчици.

В допълнение, Северна Македония ще има възможност да се възползва от услуги по съхранение на природен газ в подземното газохранилище „Чирен“, което е предпоставка както за създаване на резерви на природен газ, така и за постигане на оптимални цени на газа при гъвкаво управление на портфолиото на доставки.

Подписването на споразумението за междусистемно свързване за Кюстендил/Жидилово ще има принос за пазарната интеграция между двете страни и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера, добавят още от Министерството на енергетиката.

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и ...

ОЩЕ: Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com