Мицотакис: Петков настояваше много за газовата връзка и днес засилихме европейската диверсификация

3848
Мицотакис: Петков настояваше много за газовата връзка и днес засилихме европейската диверсификация
Снимка: Министерски съвет

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис поздрави българския министър-председател в оставка Кирил Петков за голямото му настояване изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде доведено до успешен завършек. Това се случи днес и двамата, заедно с министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, отбелязаха случая с официална церемония край Комотини.

Мицотакис започна речта си с убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе, като го определи за „историческа личност“. Той продължи с думите, че днешният ден е важен момент за Балканите и за Европа, защото тръбопроводът е мост, който довежда по-близо България до Гърция. „Започнахме през 2009 г. с меморандум между двете страни, по-късно нашите парламенти го характеризираха като проект от национално значение с важни перспективи за бъдещето. Приключването му днес, след много трудни моменти, които прекарахме заедно, показва голямото му значение. Това бе един тласък към постигане на общата европейска цел за енергийна диверсификация“, заяви гръцкият премиер.

Петков от Гърция за завършената газова връзка: Край на руския монопол

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви "край на руския газов монопол" над България по време на официалната церемония по приключването н...

„Руската инвазия в Украйна доведе до по-координирано сътрудничество на нашите страни срещу решението на Москва да превърне енергийните потоци в провокация. Нашите съседи от България го знаят много добре, след като им бе спрян газът. Ние искаме газът да бъде основа на сътрудничество. Гърция има независимост, диверсификация и е една от страните, които най-малко сме засегнати от спирането на руския газ. Действаме като вход на енергията към цяла Европа. Заедно със Северна Македония и Италия ще имаме една мрежа за подаване на газ – и към Балканите, и към Европа. Осигуряваме енергийната сигурност на няколко страни", каза Мицотакис на пресконференцията.

Той отбеляза голямото настояване на Петков за приключването на газовата връзка. "При първата ни среща в София той ми каза, че трябва да направим всичко, което е възможно, за да приключим с проекта. Всяка седмица комуникирахме. И двамата гледахме колко е важно приключването на IGB", заяви Мицотакис.

Гръцкият премиер обясни, че заедно с функционирането на новата станция в Александруполис, която бе открита преди 2 месеца, сега ще има поток от газ, който ще дава на този газопровод съответното количество. Ще има възможност за складиране и в Ревитуса, танкерът вече е там. Така се увеличава общо възможността за приемане на втечнен газ в Гърция, после тя го насочва към "балканските приятели, а защо не и към цяла Европа", по думите на Мицотакис.

"Така отправяме послание, че българският и гръцкият народ могат да вървят заедно по пътя на развитието. Ще преминем всички трудности и много скоро ще можем да плуваме в мирни води – нещо, което всички желаем", каза още гръцкият премиер.

Петков за газовата връзка с Гърция: Официално имаме алтернативно трасе, това е истинската диверсификация

Няма пост, нито позиция, която да е по-важна от това, да спасим България от криза. Човекът, за който сложих името си – Асен Васил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com