Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Четириминутен конфуз с Радев в Черна гора

19 юни 2024, 10:23 часа • 5500 прочитания

Дипломатическата неразбория в Подгорица с участието на българския президент Румен Радев попадна във фокуса и на престижното брюкселско издание Politico. То не пропусна новината, че държавният ни глава си тръгна от планирана среща с черногорския премиер Милойко Спаич, след като домакините са закъснели с четири минути.

Още: Черногорският премиер не отиде на среща с Румен Радев

Румен Радев и българската делегация напуснаха уговорената среща в приемната в сградата на правителството в Подгорица на 17 юни, след като са решили да не чакат повече от 4 минути. Причината за закъснението на Спаич е била предходна дискусия в същата зала - с германската туристическа компания TUI. После е трябвало залата да бъде подготвена за срещата с българския президент, обясниха конфузната ситуация властите в Черна гора.

Обясненията на двете страни

"Въпреки натоварената си програма министър-председателят искаше да се срещне с президента Радев по време на официалното му посещение в Черна гора", заяви за Politico говорител на черногорското правителство.

Но предишната среща на Спаич "продължи три минути повече от планираното", докато българската делегация "напусна сградата на правителството след четири минути чакане", каза говорителят.

Срещата трябваше да се проведе във Вила Горица, обичайното място на правителството за срещи с чуждестранни държавни глави, но съоръжението вече се използваше от президента, добави говорителят на кабинета в Подгорица.

Снимка: БГНЕС

"Напълно естествено е държавният глава да откаже среща, за която домакинът не е готов", заяви говорителят на Радев - тук Politico цитира "Дневник". От лагера на президента не са отговорили на молбата за коментар пред брюкселската медия.

Още: Президентството коментира несъстоялата се среща с премиера на Черна гора

Не за първи път чакат премиера на Черна гора

Според местните медии това не е първият случай, в който Спаич не се явява навреме за среща с чуждестранен високопоставен представител. През март той пренебрегна кмета на Любляна Зоран Янкович, който чака половин час за официален прием, преди да си тръгне, съобщи черногорският вестник Dan.

Спаич, 36-годишен бивш банкер от "Голдман Сакс", беше избран през октомври миналата година и е най-младият министър-председател в Европа.

Какво каза Радев в Черна гора?

По време на двудневното си посещение Радев изрази подкрепата на България за присъединяването на Черна гора към Европейския съюз.

"България цени изключително високо отличните отношения с Черна гора, нашето конструктивно партньорство, общите цели и споделените ценности в рамките на НАТО, а вярвам, че много скоро и в рамките на ЕС", каза той на пресконференция с колегата си Яков Милатович.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес