Сенатор Боб Менендес: Без отстъпки за Ердоган

1959
Сенатор Боб Менендес: Без отстъпки за Ердоган
Снимка: Getty

Не бива да се правят отстъпки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган „без значителна промяна в поведението“, казва пред в. „Катимерини” американският сенатор Боб Менендес, демократ и председател на мощната комисия по външни отношения на Сената.

Менендес отбелязва, че Турция продължава да проявява провокативно поведение с „дестабилизиращи действия“ в Източното Средиземноморие, както и със закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, нейната „подкрепа за автократи в Азербайджан и недемократичното отношение към турския народ”.

Ердоган към Байдън: Не очаквайте да променим позицията си за С-400

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на американския президент Джо Байдън, че позицията на Анкара по отношение на нейните ра...

„Двустранните отношения между САЩ и Гърция никога не са били по-силни, а сътрудничеството в областта на отбраната е ключов стълб“, отбелязва сенаторът, който многократно е изразявал подкрепата си за правата на Гърция срещу турските предизвикателства в Егейско море и също е изиграл ключова роля за признаването от Вашингтон от арменският геноцид. Освен това Менендес очаква американският президент Джо Байдън да продължи да поддържа твърда позиция към турския си колега и вярва, че партньорството 3 + 1 между Кипър, Гърция, Израел и САЩ може да донесе значителни ползи за региона.

На въпрос дали мярва, че увеличените инвестиции от Вашингтон във взаимоотношенията с Атина са ключови за новата стратегия за Източното Средиземноморие за САЩ, Менендес отговори положително:”Наистина вярвам, че Атина е ключова поради съвпадението на фактори. САЩ имат силни партньори в целия политически спектър в Гърция. По същия начин Гърция продължава да има силни партньори в целия политически спектър в САЩ. Трябва да затвърдим тези постижения, за да може връзката да продължи да се развива в бъдеще. С взаимодействието 3+1 между Кипър, Гърция, Израел и САЩ в основата си, няма ограничение за потенциала на тези взаимоотношения и нашето сътрудничество в региона. Например Гърция е водеща в Европа по отношение на климата и напредва в разговора за възобновяемата енергия. Горд съм от ролята, която администрацията на Байдън е изиграла за напредъка на тези инициативи, и очаквам, че ще видим този аспект на партньорството да се разшири допълнително.”

За срещата Джо Байдън-Реджеп Ердоган миналата седмица коментарът на Менендес е следният:” Президентът Байдън не се нуждаеше от допълнителен лост при срещата си с Ердоган миналата седмица. Вече имаме много, стига да сме склонни да ги използваме. Очаквам, че президентът Байдън ще продължи да бъде твърд с Ердоган и да налага интересите на САЩ за националната сигурност, когато става въпрос за покупката от Турция на руски ракети С-400, дестабилизиращите действия в Източното Средиземноморие, подкрепата за автократите в Азербайджан и недемократичното отношение към турския народ. Това трябва да бъде дневният ред на всички наши срещи с Турция и настоявам да не се правят отстъпки на г-н Ердоган без значителна промяна в поведението във всяка от тези области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com