Северномакедонският президент: Гоце Делчев е българин, но се е борил за Македония

6712
Северномакедонският президент: Гоце Делчев е българин, но се е борил за Македония
Снимка: БГНЕС

Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт. Това казва македонският президент Стево Пендаровски в интервю, което ще бъде излъчено тази вечер по местна телевизия, твърди БГНЕС.

"Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави", заявява Пендаровски

Македонският външен министър: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тема на телевизия Телма говори относно Договора с България...

В интервюто пред телевизия "Алсат", той заяви, че исторически неоспорим е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

"Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде", е позицията на Пендаровски.

С България подписахме Договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от миналото, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят, каза и северномакедонският премиер Зоран Заев. "Опитът от историческите комисии по света и в Европа доказват, че сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг и голяма взаимна отдаденост. Но, преди всичко е необходима обща идея да вървим напред. Ние знаем, че тази идея е жива и сме доказали, че и за най-деликатните теми може да се намери общ език, ако се иска. За да успеем трябва заедно да узряваме. Приятелството трябва да бъде и в двете посоки", написа Заев във Facebook.

Припомняме, че поредният пик конкретно по скандала "Гоце Делчев" тръгна, след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов публично обяви, че не му харесва какво се случва с прегледа на историята и че Скопие може да съжалява, защото България е готова да си промени позицията за европейската и натовската интеграция на Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева добави, че ако до края на годината "историческата" комисия не заработи, то България ще прекрати участие. От северномакедонска страна опонираха по-гласовито само учени, а политиците не заеха твърда позиция.

"Атака" предлага анекс към договора със Северна Македония

Депутатите от "Атака" внасят проект на решение, с който парламентът да възложи на министър-председателя Бойко Борисов да изготви анекс ...

Интересен аспект по отношение на историческите извори даде проф. Кирил Топалов, който също е член на комисията по историческите въпроси. "Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в спорове относно Гоце Делчев. Помолихме колегите да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори", каза той в интервю за bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com