X
 
 

Видни македонски учени не признават Гоце Делчев за българин

6042 33
Видни македонски учени не признават Гоце Делчев за българин
Снимка: БГНЕС
Твърд отказ да бъде признат Гоце Делчев за българин - това е гласът на учените от Северна Македония за момента.

На първо място против е македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история. Той е водачът на македонските учени в съвместната комисия по историческите въпроси, създадени на база Договора за добросъседство със Северна Македония.

Пред телевизия "Сител" Георгиев е категоричен - в македонските учебници Гоце Делчев ще бъде македонски революционер и няма начин да бъде "преименуван" в българин. Съща е позицията и на известния историк Наташа Котлар. Тя изрази мнението си във Facebook, като подчерта следното: "Гоце Делчев е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Зелен фасул, картофи и зеле има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате!"

Припомняме, че първо министърът на отбраната Красимир Каракачанов публично обяви, че не му харесва какво се случва с прегледа на историята и че Скопие може да съжалява, защото България е готова да си промени позицията за европейската и натовската интеграция на Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева добави, че ако до края на годината "историческата" комисия не заработи, то България ще прекрати участие.

Интересен аспект по отношение на историческите извори даде проф. Кирил Топалов, който също е член на комисията по историческите въпроси. "Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в спорове относно Гоце Делчев. Помолихме колегите да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори", каза той в интервю за bTV.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Shqipëria 19 Shqipëria преди 7 месеца Профил на трол?
  Да живее СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!!!
 • Анонимен 18 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Всъщност съседите нищо не са си измислили, а просто преписват това, което се пише в нашите учебници по история. И това е жалко!
 • хм 17 хм преди 7 месеца Профил на трол?
  абе какви учени са тия. сами си пишат историята, а после сами се цитират. най-обикновени и нагли гьон сурати.
 • обективен 16 обективен преди 7 месеца Профил на трол?
  абе какви учени са тия, че чак и видни. какви учебници и книги са чели тия, че да говорят глупости. на такива им викат гьон сурати.
 • Македонецъ 16.1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Да така е. Може и така да се каже. Но как се наричат тези дето сядат с тези гьон сурати пък и преговарят с тях ?
  : 1 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  "Македония без българи огън да я гори." (Иван (Ванчè) Михайлов водач на ВМРО)
 • Македонецъ 14 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Ами 12.1. политически Боклуци като шарл дьо гол , франсоа митеран , чампи да ги наричаш авторитети ? Не сериозно е , а и направо обидно. Европа в учебниците по география. Всичко друго е б*клук и тряябва да бъде изметен.
 • Македонецъ 14.1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Пазете тези политически боклуци Западноевропейски. Точно тази измет е започнала и е градяла Днешният Франкенщайн ес. Но и вие сте явно политически б*клук. Ама разбира се , че сте. Съучастници на Кликата 10111989 и видни европеиди. Като този б*клук ш.дьо гол го пробутвате на нормалните хора дето отказват да бъдат като вас. европа на Нациите ли ? Ами Нациите са си екстра без тази европа. Започнаха виж още ›› да НЕ бъдат ЕКСТРА с тази европа. ФАКТИ БЕ.
  : 1 !
 • Анонимен 14.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Авторитети могат да бъдат всички които говорят истината, а не такива като твоя "народен фронт" дето всяка дума им е лъжа и измислиха такава история, че никой не може да се разпознае в нея.
  : 1 !
 • Македонецъ 13 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  ПРИЛЕПСКО МОЙ ДЕДОВ КРАЙ ВО ТЕБ НЕ СЪМ РОДЕН ЗА ТЕБЕ ПИША ОТ СЪРЦЕ ЗНАЙ. ПРИЛЕПСКО МОЙ ДЕДОВ КРАЙ Я ТЕ САКАМ ОТ СЪРЦЕ ЗНАЙ. МНОГО ГРАДОВИ , СЕЛА ПРОЙДОХ КАТО ТЕБЕ МИЛ ЗА МЕН НИКЪДЕ НЕ НАЙДОХ .ПРИЛЕПСКО МОЙ ДЕДОВ КРАЙ , Я ТЕ САКАМ ОТ СЪРЦЕ ЗНАЙ. ДА ЖИВЕЕ ЦЬЛА БЪЛГАРИЯ И ПРИ ТУЛЧА И БАБАДАГ. / F.....OFF BABYLON*33 F...OFF AND**LL/
 • Македонецъ 12 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Основателна намеса на 11.1 и правилна инфомрация на 11 въпреки , че аз убедено твърдя , че почти всички в Р.С.Македония знаят Истината, но една голяма част от Народа са развили особена шизофрения която я предават и на поколенията. Така е ако ще учим всички Истинската История нали ще засегнем Изчадието европа която е стъпила на Лъжата за някаква гръцка демокрация и гръцка култура от Античноста ?
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Нали за това става въпрос? Учи се не история, а политика. Истината я знаят както в Македония, така и в България, а още по добре в Европа. Шарл де Гол: „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ” Италианският президент Карло Чампи в словото си при откриването на зимната олимпиада в Торино през 2006: “БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ТВОРЦИ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”. Известният ан виж още ›› глийски историк проф. Норман Дейвис: “БЪЛГАРИТЕ СА В ЯДРОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ” Има и още много подобни изказвания, все от авторитети. Окъде ли са ги чели тия неща?
  : 1 !
 • Македонецъ 12.2 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  И не сте ли зомбирани и вие като братята ви и сестрите ви от Р.Македония ? Да вярвайте , че едни Гюпти/цигани/ такива каквито са гърците ще бъдат цивилизационен център ? ПОВЕЧЕ ОТ АБСУРД. и виждате как именно стъпила на тези цигански лъжи европа/ Изчадието европа/ днес дава мило и драго за всякакви криминални и враждебни елементи от Б.Изток , С. Азия и Африка. Ами НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЗИ РАБОТА.
  : 2 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Когато всичко е политика, така се получава. Благодарение най вече на външни, но и вътрешни политически интереси вече няколко поколения македонски деца учат, че "българите били монголско-татарско племе, от турската етническа група". И "като скитническо племе, се занимавали с отглеждане на коне, лов и грабежи". Как искате да ни възприемат, при такива обстоятелства?
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ние се сърдим на македонските историчари, разбира се, но дали някой се е зачел в нашите учебници в които пише същото. Какво пише в нашите учебници по история по които учат децата ни - за мургавите българи живеещи в юрти, които са се кланяли на бог Тангра и за белите, високи и руси славяни, които живеели в землянки, но с малки щитове превземали големи крепости?
  : 1 !
 • Македонецъ 10 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Днес Р.С.Македония има за президент един клоун /соросоид/ точно като другият малко по малко клоун зоран заев имащ явно много добър бизнес с борисов бойко. / Ке дойде време и земята ке се разтвори и сите ке видят кой са Българите / Баба Ванга от Рупите иначе от Струмица. Какво значи това аз не знам , но НЯМА Македонска нация и език отпреди 1945 и те всичко фалшифицират Всичко. Иначе баш крадците са виж още ›› в Атина с който ужким сме били съюзници.
Нагоре